Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ                       Φ Α Ρ Α Γ Γ Ι     Π Λ Α Τ Α Ν Ι Ω Ν
                                                      Του Δακανάλη Μανόλη
                                                  Αντιπροέδρου ΕΟΣ  Μοιρών
     Το φαράγγι των Πλατανιών  στο Αμάρι  είναι  ένα δύσκολο, κακοτράχαλο φαράγγι με κατακόρυφες ορθοπλαγιές κυρίως κατά το δεύτερο τμήμα της διαδρομής, ενώ το πρώτο μέρος είναι ομαλό.  Δεν συνιστάται για άτομα που πάσχουν από υψοφοβία,  μια που το μονοπάτι είναι σχεδόν λαξευμένο στα βράχια.
     Συναντήσαμε εντυπωσιακούς κατακόρυφους ασβεστολιθικούς βράχους, που είναι βαμμένοι με ιδιάζοντα  κιτρινωπά και κόκκινα χρώματα  οξειδίων.  Σχηματίζονται μέσα στα βράχια διάφορες βραχοσκεπές, σπήλαια μικρά και μεγάλα από τα οποία το μεγαλύτερο είναι του «Κολυβέ». Στο τέλος ενός μικρού οροπεδίου βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου σε υψόμετρο 810 μέτρων.  
     Τα άγρια αυτά τοπία είναι ιδανικά για φώλιασμα μεγάλου αριθμού κυρίως αρπαχτικών πουλιών. Πάνω από τα κεφάλια μας και τους κατακόρυφους βράχους πετούσε μια αποικία γυπών (σκάρες), καθώς επίσης γεράκια, κοράκια, καλιακούδες,  φάσες,  αγριοπερίστερα και διάφορα άλλα πουλιά.
     Από το χωριό Πλατάνια του Αμαρίου (υψόμετρο 440 μέτρα) στις 14 Απριλίου 2013 με τους άξιους αρχηγούς  Γιάννη  και Αφροδίτη Κωστάκη  τραβερσάραμε για το φαράγγι των Πλατανίων 31 ορειβάτες και ορειβάτισσες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών. Στην αρχή το μονοπάτι διασχίζει παλιούς εγκαταλειμμένους ελαιώνες, όμορφα διευθετημένους σε πεζούλες. H χλωρίδα είναι αρκετά πλούσια με μεγάλη βλάστηση και περιλαμβάνει πρίνους, σφεντάμια, αγριελιές πεύκα, δίκταμος (έρωντας), πετρομάρουλα , αγκαραθιές και διάφορα άλλα.
     Στα μέσα της διαδρομής συναντήσαμε μια πέτρινη φυσική καμάρα που μοιάζει με αψίδα και είναι ιδανικό μέρος για φωτογραφίες. Από το μπαλκόνι του φαραγγιού  που βρίσκεται περίπου στο τέλος της χαράδρας η θέα είναι φανταστική κοιτάζοντας τη χαράδρα και  την κοιλάδα του Αμαρίου.
    Το  τοπίο είναι ανέγγιχτο – παρθένο,   ενώ τα ζώα και τα φυτά βρίσκονται σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τον άνθρωπο. Η περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000 και είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Το μήκος του φαραγγιού είναι 2.600 μέτρα.
    Η επιστροφή έγινε από το ίδιο μονοπάτι και λόγω της σημερινής μέρας που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλω, μαζέψαμε όλα τα σκουπίδια που υπήρχαν κατά μήκος της διαδρομής και τα μεταφέραμε στα Πλατάνια. Όλη η πορεία κράτησε τρεισήμισι ώρες.
    Έξι όμως ορειβάτισσες και ορειβάτες μεταξύ των οποίων και ο γράφων, ανηφορήσαμε βόρεια και ανεβήκαμε περίπου στα 1100 μέτρα υψόμετρο στα δυτικά του Ψηλορείτη. Το τοπίο ήταν σπανό με μικρούς  θάμνους και φρύγανα. Βαδίζαμε άλλοτε σε μονοπάτι και άλλοτε σε δασικούς δρόμους και επιστρέψαμε στο χωριό Πλατάνια ύστερα από δυόμιση ώρες πορείας. Η θέα από τα ψηλά ήταν φανταστική, σ αυτό βοήθησε και η μεγάλη διαύγεια της ατμόσφαιρας. -
   
ΔΙΚΤΑΜΟΣ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΒΡΑΧΩΝ

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ

ΓΥΠΑΣ ή ΣΚΑΡΑ

ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

ΛΙΓΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΈΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΟΛΗ Η ΠΑΡΕΑ


ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ

ΓΕΥΜΑ

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ

ΓΕΥΜΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ

ΟΙ ΕΞΙ  ΑΥΤΟΝΟΜΙΘΕΝΤΕΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου