Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ

                       ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ
          Του Δακανάλη Μανόλη Αντιπροέδρου
                              ΕΟΣ Μοιρών
       Από το ζωντανό χωριό Πλατάνια της επαρχίας Αμαρίου (υψ440μ) στις 14 Απριλίου 2013, ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με 31 ορειβάτες με  αρχηγούς το Γιάννη και Αφροδίτη Κωστάκη τραβερσάραμε για το φαράγγι των Πλατανιών μήκους 2.600 μέτρων.
      Το φαράγγι των Πλατανιών αναπτύσσεται από το χωριό Πλατάνια και στην αρχή του ο επισκέπτης συναντά παλιούς ελαιώνες με αιωνόβιες ελιές  σε πεζούλες. Η είσοδος του φαραγγιού οριοθετείται από κατακόρυφους ασβεστολιθικούς βράχους, βαμμένους με εντυπωσιακά ιδιάζοντα κιτρινωπά και κόκκινα χρώματα της διάβρωσης, χαρακτηρίζουν όλα τα υψηλότερα τμήματα της διαδρομής.  
     Το φαράγγι είναι δύσκολο, ανηφορικό, κακοτράχαλο με κατακόρυφες ορθοπλαγιές, διάσπαρτες βραχοσκεπές, μικρά και μεγάλα σπήλαια σε όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου.
     Τα άγρια αυτά τοπία είναι ιδανικά για φώλιασμα μεγάλου αριθμού αρπαχτικών πουλιών. Πάνω από τα κεφάλια μας στους κατακόρυφους βράχους πετούσε μια μεγάλη αποικία γυπών (σκάρες), γεράκια, κοράκια, καλιακούδες, ένας γυπαετός (κοκαλάς), φάσες, αγριοπερίστερα και διάφορα άλλα είδη πουλιών.
      Η χλωρίδα είναι αρκετά πλούσια με μεγάλη βλάστηση, που περιλαμβάνει πρίνους, σφεντάμια, αγριελιές και πεύκα. Στα βράχια κρέμονται πετρομάρουλα και ο δίκταμος ή έρωτας ενδημικό της Κρήτης ο οποίος ευωδιάζει, ενώ την άνοιξη βλέπουμε ορχιδέες και πολύχρωμα λουλούδια.
       Στα μέσα της διαδρομής συναντάμε μια πέτρινη φυσική καμάρα που μοιάζει με αψίδα και είναι ιδανικό μέρος για φωτογραφίες. Το μονοπάτι  κυρίως  μετά την πέτρινη  καμάρα και λίγο πιο πάνω  από την καμάρα που σχηματίζει ο κορμός μιας αγριελιάς, γίνεται αρκετά επικίνδυνο για μη έμπειρους ορειβάτες, γιατί είναι στενό και σμιλευμένο στο βράχο.
      Από το μπαλκόνι του φαραγγιού που βρίσκεται ψηλά στο τέλος της χαράδρας, η θέα είναι απερίγραπτη βλέποντας το φαράγγι σε όλο του το μεγαλείο και σχεδόν ολόκληρη την εύφορη κοιλάδα του Αμαρίου με τον Πλατύ ποταμό που εκβάλει στην Αγία Γαλήνη.
       Το τοπίο είναι ανέγγιχτο-παρθένο, ενώ τα ζώα και τα φυτά βρίσκονται σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τον άνθρωπο. Η περιοχή συνδυάζει την αγριάδα των Κρητικών βουνών με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000 και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής.
     Στο τέλος ενός πλατώματος βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου (υψ810μ),στον οποίο φθάσαμε μετά από δυο ώρες ανηφορικής ανάβασης. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τον σπηλαιώδη ναό καλύπτεται από ένα τεράστιο και μοναδικό για την περιοχή πευκόδασος.
     Η επιστροφή μας έγινε από το ίδιο δρομολόγιο, λόγω  όμως ότι  η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο περιβάλω, μαζέψαμε όλα τα σκουπίδια που υπήρχαν κατά μήκος της διαδρομής και τα αποθέσαμε στους κάδους στα Πλατάνια.
     Για μας ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία σ  αυτό το άγριο φαράγγι με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η όλη πορεία κράτησε περίπου τρεις ώρες.-

               
   
ΔΙΚΤΑΜΟΣ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΒΡΑΧΩΝ

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ

ΓΥΠΑΣ ή ΣΚΑΡΑ

ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

ΛΙΓΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΈΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΟΛΗ Η ΠΑΡΕΑ


ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ

ΓΕΥΜΑ

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ

ΓΕΥΜΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ

ΟΙ ΕΞΙ  ΑΥΤΟΝΟΜΙΘΕΝΤΕΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου