Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓ. ΡΟΥΜΕΛΗ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ

                              Άγιος Ιωάννης-Αγία Ρουμέλη
                             Του Δακανάλη Μανόλη
                                αντιπροέδρου ΕΟΣ. Μοιρών                            
     Άγιος Ιωάννης των Σφακιών (υψομ.790μ) είναι ένα μικρό γραφικό χωριό κτισμένο μέσα στα πεύκα με  15 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη κτηνοτροφία. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών στις 13 Ιουλίου 2013 βρέθηκε εκεί με το λεωφορείο του Δήμου Φαιστού που μας παραχώρησε και τον ευχαριστούμε πολύ. Καταλήξαμε στον ξενώνα «Αλώνια» του Αντώνη Γεωργιεδάκη και στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Βαρδινογιάννη από όπου κατάγεται.
     Το όνομα Άγιος Ιωάννης το πήρε από το νεομάρτυρα Άγιο Ιωάννη που κατάγονταν από τα ένδοξα και ηρωικά Σφακιά και μαρτύρησε με απαγχονισμό στις 15 Σεπτεμβρίου του 1811 έξω από τη Νέα Έφεσο (Κουσάντασι), γιατί αρνήθηκε να ασπαστεί το Μουσουλμανισμό.( Πηγές: ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ). 
       Έγινε μια μικρή στάση στην Αράδαινα που είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Αραδήν, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 αρχαίων κρητικών πόλεων που  συνήψε συνθήκη το 183 πχ με τον Ευμένη της Περγάμου. Το χωριό εγκαταλείφτηκε  λόγω μιας αιματηρής βεντέτας, που ξεκίνησε το 1948 από ένα κουδούνι που φέρουν τα ζώα στο λαιμό, με αποτέλεσμα τα θύματα  να φθάσουν τα επτά. Ο οικισμός σήμερα αποτελεί ένα εθνολογικό μουσείο παλιάς αρχιτεκτονικής  και τα  αρχοντικά εντυπωσιάζουν με καμάρες, πυργίσκους, πολεμίστρες και τζάκια.
      Η Αράδανα ήταν αποκομμένη από το οδικό δίκτυο μέχρι το 1987, που έγινε η ζεύξη του φαραγγιού της Αράδαινας με μια σιδερένια γέφυρα μήκους 70 μέτρων και ύψους 138 μέτρων μέχρι την κοίτη του φαραγγιού. Το έργο χρηματοδοτήθηκε με δωρεά της οικογένειας των Βαρδινογιάννηδων που κατάγεται από τον Άγιο Ιωάννη. Στα μέσα της γέφυρας υπάρχει πλατφόρμα για  Μπάζι Τζάμπιγκ.  Από το ύψος αυτό οι τολμηροί κάνουν άλματα στο κενό  κρεμασμένοι από ένα  χοντρό λάστιχο, που τους συγκρατεί.
     Περάσαμε ένα μια ξεχωριστή βραδιά με μοναδικά γαστρονομικά Σφακιανά εδέσματα στον παραπάνω ξενώνα. Στη συνέχεια ακολούθησε  γλέντι και χορός με ζωντανή κρητική μουσική (λύρα Μανώλης Βρανάκης και λαούτο Νίκος Λεμονάκης), που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
    Την επομένη μέρα με αρχηγούς τους Γιώργο Σπυριδάκη και Μανώλη Ντρετάκη πήραμε ένα  αρχέγονο μονοπάτι, που ξεκινάει λίγο έξω από την είσοδο του Αϊ Γιάννη με προορισμό την Αγία Ρουμέλη. Λίγο πιο κάτω από το χωριό συναντήσαμε αριστερά μια αιωνόβια ελιά που αποτελεί μνημείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.  Το μονοπάτι ελίσσονταν μέσα στο πευκόδασος, ενώ εκατέρωθεν υπήρχαν πετρώδη μικρά αγροτεμάχια περιφραγμένα με τράφους, τα οποία καλλιεργούσαν με σκαλίδες στα παλιά χρόνια  για να επιβιώσουν οι κάτοικοι του Αϊ Γιάννη και του εκεί εγκαταλειμμένου χωριού Περγιανά.
    Φθάσαμε στη θέση «Καλό Πόρο» (υψ.600μ) που είναι το μπαλκόνι των Σφακιών, με μοναδική πανοραμική θέα στον κόλπο της Αγίας Ρουμέλης και το απέραντο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Το τοπίο από εκεί πάνω είναι φανταστικό, εντυπωσιακό και κατάλληλο για φωτογραφίες.
    Στη συνέχεια ακολουθήσαμε κατηφορική πορεία μέσα στο πευκόδασος και μας πήρε μιάμιση ώρα, μέχρι να φθάσουμε στον  παραλιακό ναό του Αγίου Παύλου  με σταυροειδή αρχιτεκτονική του 11ου αιώνα, που έκτισε ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος από το Σίβα της Πυργιώτισσας. Ο ναός είναι κτισμένος με πολύχρωμες πέτρες και αντιστέκεται πεισματικά στη φθορά του αδηφάγου χρόνου.
     Το μονοπάτι πάνω από την παραλία συναντά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, το οποίο συνεχίζει παράλληλα με τη θάλασσα και μετά από πορεία μιάμισης ώρας πάνω στην άμμο και τα βότσαλα, φθάσαμε στον οικισμό της Αγίας Ρουμέλης.   Ο οικισμός βρίσκεται στην έξοδο του πανευρωπαϊκού κάλλους φαραγγιού της Σαμαριάς και δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
      Πάνω από την Αγία Ρουμέλη  σε στρατηγικό σημείο βρίσκεται ο  Τούρκικος κουλές που είναι σε καλή κατάσταση. Οι κουλέδες κτίστηκαν κατά τη μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-69 από τον  Χουσεΐν Αβνή πασά και αποτελούσαν οχυρωματικά έργα για τον έλεγχο της κίνησης των επαναστατών.
    Κατά το λιόγερμα το πλοίο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ μας μετέφερε στη Χώρα των Σφακιών ή Εμπρόσγιαλος. Και οι είκοσι εφτά ορειβάτες-ορειβάτισσες έμειναν κατενθουσιασμένοι και μαγεμένοι, για τη μοναδική αυτή πορεία που κάναμε.-



                                                                                                Μοίρες 15-7-2013
Η γέφυρα της Αράδαινας

Η ομάδα στη γέφυρα

Δείπνο στον Αι Γιάννη

Δείπνο

Και μετά χορός

Ταγκό

Μανώλης. Βρανάκης Λύρα και Νίκος Λεμονάκης λαούτο


Μνημειακή ελιά

Πάνω στο αργέχονο μονοπάτι

Ερειπωμένο χωριό Περγιανά

Αρχηγός η Μαρία

Το μπαλκόνι των Σφακιών

Κάθοδος προς τη θάλασσα

Απολαμβάνουν τα μοναδικά τοπία

΄Αγιος Παύλος του 10ου αιώνα

Έξοδος φαραγγιού Ελυγιάς

Είσοδος του κουλέ με πολεμίστρες

Εσωτερικό κουλέ

Η παλιά Αγ.Ρουμέλη και η έξοδος της Σαμαριάς

Η γέφυρα δωρεά των Βαρδινογιάννηδων

Φαράγγι Αράδαινας

Αρχοντικό Βαρδινογιάννηδων

Άγιος Παύλος

Καλντεριμένιο μονοπάτι




                                                                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου