Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓ. ΡΟΥΜΕΛΗ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ                             Άγιος Ιωάννης - Αγία Ρουμέλη

                                                   Του Δακανάλη Μανόλη
                                            αντιπροέδρου ΕΟΣ. Μοιρών                            
     Άγιος Ιωάννης των Σφακιών (υψομ.790μ) είναι ένα μικρό γραφικό χωριό κτισμένο μέσα στα πεύκα με  15 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη κτηνοτροφία. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών στις 13 Ιουλίου 2013 βρέθηκε εκεί με το λεωφορείο του Δήμου Φαιστού που μας παραχώρησε και τον ευχαριστούμε πολύ. Καταλήξαμε στον ξενώνα «Αλώνια» του Αντώνη Γεωργιεδάκη και στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Βαρδινογιάννη από όπου κατάγεται.
     Το όνομα Άγιος Ιωάννης το πήρε από το νεομάρτυρα Άγιο Ιωάννη που κατάγονταν από τα ένδοξα και ηρωικά Σφακιά και μαρτύρησε με απαγχονισμό στις 15 Σεπτεμβρίου του 1811 έξω από τη Νέα Έφεσο (Κουσάντασι), γιατί αρνήθηκε να ασπαστεί το Μουσουλμανισμό.( Πηγές: ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ). 
       Έγινε μια μικρή στάση στην Αράδαινα που είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Αραδήν, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 αρχαίων κρητικών πόλεων που   συνήψε συνθήκη το 183 πχ με τον Ευμένη της Περγάμου.  Το χωριό εγκαταλείφτηκε  λόγω μιας αιματηρής βεντέτας, που ξεκίνησε το 1948 από ένα κουδούνι που φέρουν τα ζώα στο λαιμό, με αποτέλεσμα τα θύματα  να φθάσουν τα επτά. Σήμερα ο οικισμός αποτελεί ένα εθνολογικό μουσείο της Σφακιανής  αρχιτεκτονικής στα παλαιά αρχοντικά με καμάρες, πυργίσκους, πολεμίστρες και τζάκια. Εντυπωσιάζει  η ζεύξη του φαραγγιού της Αράδαινας με μια σιδερένια γέφυρα ύψους 138 μέτρων μέχρι την κοίτη του φαραγγιού, που δώρισε η οικογένεια των Βαρδινογιάννηδων πριν 30 χρόνια. Από το ύψος αυτό οι τολμηροί κάνουν άλματα στο κενό  κρεμασμένοι από ένα  χοντρό λάστιχο, που τους συγκρατεί.
     Περάσαμε ένα ξεχωριστό βράδυ με μοναδικά γαστρονομικά εδέσματα στον παραπάνω ξενώνα, ακολούθησε  γλέντι και χορός με ζωντανή κρητική μουσική (λύρα Μανώλης Βρανάκης και λαούτο Νίκος Λεμονάκης) που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
    Την επομένη μέρα με αρχηγούς τους Γιώργο Σπυριδάκη και Μανώλη Ντρετάκη πήραμε ένα  αρχέγονο μονοπάτι, που ξεκινάει λίγο έξω από την είσοδο του Αϊ Γιάννη με προορισμό την Αγία Ρουμέλη. Λίγο πιο κάτω από το χωριό συναντήσαμε αριστερά μια αιωνόβια ελιά που αποτελεί μνημείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.  Το μονοπάτι ελίσσονταν μέσα στο πευκόδασος, ενώ εκατέρωθεν υπήρχαν πετρώδη μικρά αγροτεμάχια περιφραγμένα με τράφους, τα οποία καλλιεργούσαν με σκαλίδες στα παλιά χρόνια  για να επιβιώσουν οι κάτοικοι του Αϊ Γιάννη και του εκεί εγκαταλειμμένου χωριού Περγιανά.
    Την πρώτη ώρα της διαδρομής φθάσαμε στη θέση « Καλό Πόρο» (υψ. 600μ) που είναι το μπαλκόνι των Σφακιών με μοναδική πανοραμική θέα προς τον κόλπο της Αγίας Ρουμέλης και το απέραντο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Το τοπίο από εκεί πάνω είναι φανταστικό και εντυπωσιακό.
     Βαδίζαμε μέσα στο πευκόδασος μιάμιση ώρα μέχρι να φθάσουμε στον  παραλιακό ναό του Αγίου Παύλου  με σταυροειδή αρχιτεκτονική του 10ου αιώνα, που έκτισε ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος από το Σίβα της Πυργιώτισσας. Ο ναός είναι κτισμένος με πολύχρωμες πέτρες και αντιστέκεται πεισματικά στη φθορά του αδηφάγου χρόνου.
     Το μονοπάτι πάνω από την παραλία συναντά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4  που συνεχίζει δυτικά παράλληλα με τη θάλασσα και μετά από μιάμιση ώρας πορεία πάνω στην άμμο, φθάσαμε στον οικισμό της Αγίας Ρουμέλης. 
  Ο οικισμός βρίσκεται στην έξοδο του πανευρωπαϊκού κάλλους φαραγγιού της Σαμαριάς, δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, εξ αιτίας των οποίων έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο.
    Πάνω από την Αγία Ρουμέλη  σε στρατηγικό σημείο βρίσκεται ο  Τούρκικος κουλές που είναι σε καλή κατάσταση. Οι κουλέδες κτίστηκαν κατά τη μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-69 από τον  Χουσεΐν Αυνή πασά και αποτελούσαν οχυρωματικά έργα για τον έλεγχο των επαναστατών.
   Το πλοίο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ το απόγευμα μας μετέφερε στη Χώρα των Σφακιών ή Εμπρόσγιαλος. Και οι είκοσι εφτά ορειβάτες και ορειβάτισσες έμειναν κατενθουσιασμένοι για τη μοναδική αυτή πορεία που κάναμε.-
                                                                   Μοίρες 15-7-2013
Η γέφυρα της Αράδαινας

Η ομάδα στη γέφυρα

Δείπνο στον Αι Γιάννη

Δείπνο

Και μετά χορός

Ταγκό

Μανώλης. Βρανάκης Λύρα και Νίκος Λεμονάκης λαούτο


Μνημειακή ελιά

Πάνω στο αργέχονο μονοπάτι

Ερειπωμένο χωριό Περγιανά

Αρχηγός η Μαρία

Το μπαλκόνι των Σφακιών

Κάθοδος προς τη θάλασσα

Απολαμβάνουν τα μοναδικά τοπία

΄Αγιος Παύλος του 10ου αιώνα

Έξοδος φαραγγιού Ελυγιάς

Είσοδος του κουλέ με πολεμίστρες

Εσωτερικό κουλέ

Η παλιά Αγ.Ρουμέλη και η έξοδος της Σαμαριάς

Η γέφυρα δωρεά των Βαρδινογιάννηδων

Φαράγγι Αράδαινας

Αρχοντικό Βαρδινογιάννηδων

Άγιος Παύλος

Καλντεριμένιο μονοπάτι
                                                                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου