Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΣΣΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ

                 ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΣΣΟΣ  ΚΑΙ  ΦΑΡΑΓΓΙ
                   ΤΗΣ  ΑΓΙΑΣ  ΕΙΡΗΝΗΣ
       
                                  Του Δακανάλη Μανόλη 
                               Αντιπροέδρου  ΕΟΣ Μοιρών
                                
       « Το ποροφάραγγο της Αγίας Ειρήνης εξακολουθεί να είναι δείγμα του μεγαλείου της Κρητικής φύσης ».
        Η Σούγια  βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης στον γραφικό όρμο του Λυβικού Πελάγους στο ανατολικό Σέλινο.  Πήρε το όνομα από τη λέξη sis = γουρούνι – γουρουνοχώρι, είναι δε κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας  Σύιας που ήταν το λιμάνι της Δωρικής πόλης ΄Ελυρος .
       Στη Σούγια φθάσαμε οκτώ  ορειβάτες του  Ορειβατικού Μοιρών το μεσημέρι της 7ης Αυγούστου 2010 και παρά την οικονομική κρίση όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν κατάμεστα από παραθεριστές ντόπιους και ξένους. Αναγκαστικά όλοι όσοι δεν εξυπηρετήθηκαν μαζί και εμείς κατασκηνώσαμε περιμετρικά της Σούγιας.
       Το απόγευμα  βαδίσαμε δυτικά με σκοπό να επισκεφθούμε την αρχαία Λισσό.  Στο μικρό λιμάνι της Σούγιας στα βράχια παρατηρήσαμε, ότι η παλιά ίσαλος γραμμή της θάλασσας είχε  ανυψωθεί περίπου  τέσσερα μέτρα πιο πάνω από την σημερινή, εξ αιτίας ενός  πολύ μεγάλου σεισμού ο οποίος  έγινε το 365 μX και  ανυψώθηκε η δυτική Κρήτη.
     Ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι  που ελίσσεται μέσα στην κοίτη ενός πανέμορφου μικρού φαραγγιού κατάφυτου από πεύκα.΄Υστερα ανηφορήσαμε από την αριστερή πλευρά του και βαδίζαμε σε ένα μεγάλο ανοιχτό πλάτωμα. Στο τέλος του πλατώματος  συναντήσαμε απότομα γκρεμνά, μέσα από τα οποία κατηφορίζει το μονοπάτι σε μια μικρή κοιλάδα, η οποία φθάνει  ίσαμε τον ορμίσκο της Λισσού.
       Στην αρχή της κοιλάδας συναντήσαμε την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο υπάρχει το Ασκληπιείο με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά που διατηρούνται σε αρίστη κατάσταση, το θέατρο το υδροθεραπευτήριο και πάρα πολλά αρχαία κτίσματα κυρίως από τη δεξιά πλευρά. Είδαμε διάσπαρτα κιονόκρανα και τμήματα από κολώνες σε όλη την περιοχή. Ήταν όπως γράφεται μεγάλος πόλος έλξης  επισκεπτών την περίοδο της ακμής της.
       Η Λισσός ήταν το εφεδρικό λιμάνι  της Δωρικής πόλης ΄Ελυρος, τα ερείπια της  οποίας βρίσκονται στο ύψωμα « Κεφάλα » σε στρατηγικό σημείο πάνω από το χωριό Ροδοβάνι . Είχε τη δυνατότητα ελέγχου των χερσαίων και θαλασσίων δρόμων.
      Δίπλα από τον ορμίσκο είναι το βυζαντινό εκκλησάκι του  Αη Κήρυκου,  που έχει κτιστεί με απομεινάρια αρχαίων οικοδομημάτων. Κάτω από το νερό στον όρμο φαίνονται τα λείψανα του αρχαίου λιμανιού.
      Μετά από ένα γρήγορο  μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του Λυβικού Πελάγους λόγω της προχωρημένης ώρας, πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη Σούγια, που κράτησε  μια ώρα.
      ΄Ολοι μας αποκομίσαμε άριστες εντυπώσεις τόσο από τις αρχαιότητες όσο και από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον
     ΑΓΙΑ  ΕΙΡΗΝΗ  8-8-2010 .    
       Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στη Δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων  στο ανατολικό Σέλινο, έχει πάρει το όνομα από το ομώνυμο χωριό που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του. Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι είναι μέρος του Ευρωπαϊκού μονοπάτι  Ε4 και έχει μήκος 7,5 χιλιόμετρα.
       Το ποροφάραγγο της Αγίας Ειρήνης εξακολουθεί να είναι δείγμα του μεγαλείου της Κρητικής φύσης. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν λόγω της εποχής  μέσα στο φαράγγι υπήρχε η πρωινή ευχάριστη δροσιά του βουνού.
       Περπατήσαμε οι ορειβάτες που αυξήθηκαν σε δώδεκα σε ένα δασικό δρόμο  μέχρι το τουριστικό περίπτερο. Στη συνέχεια διαβήκαμε ένα όμορφο ξύλινο γεφύρι και κατηφορίσαμε σε ένα καλά διαμορφωμένο μονοπάτι στην κοίτη του φαραγγιού. Λέγεται και φαράγγι της « Φυγούς» - ονομασία που πήρε όταν ο φοβερός γενίτσαρος Καούρης προσπάθησε να μπει στο φαράγγι για να εξοντώσει τα γυναικόπαιδα που είχαν κρυφθεί στην παρακείμενη θέση « Πολλά Σπιτάκια». Τελικά διέφυγαν προς το Οροπέδιο του Ομαλού από το δύσβατο αυτό φαράγγι και σώθηκαν.
    Μετά από είκοσι λεπτά πεζοπορίας  αριστερά δίπλα στο μονοπάτι συναντήσαμε την βραχοκκλησιά  του Αϊ Γιάννη, δηλαδή ένα πέτρινο ογκόλιθο που μοιάζει με ξωκλήσι ,στο οποίο λειτουργούν κάθε χρόνο.
      Κατηφορίσαμε στο φαράγγι ακολουθώντας το καλά διαμορφωμένο μονοπάτι και φθάσαμε στη θέση «Φουρνάκι», όπου υπάρχει χώρος αναψυχής με βρύση νερού. Το μονοπάτι άλλοτε  περνά από τη μια και άλλοτε από την άλλη πλαγιά του φαραγγιού , συνεχίζει στην κοίτη με αρκετά ανεβοκατεβάσματα ίσαμε την έξοδο του. Μέσα στο φαράγγι συναντήσαμε τουλάχιστο άλλους τρεις χώρους αναψυχής με βρύσες νερού.
       Δεξιά και αριστερά του φαραγγιού υπάρχουν μεγάλα γκρεμνά και πλαγιές με πλούσια δασική βλάστηση  από κυπαρίσσια, πλατάνια, σφεντάμια, τραχεία πεύκη  και πρίνους. Επίσης το φαράγγι αποτελεί τμήμα του βιότοπου του κρητικού Αίγαγρου (Κρι-Κρι). Η ορειβάτισσα Αφροδίτη που πήγαινε πρώτη σε κάποιο σημείο, είδε να φεύγει σαν αστραπή ένας  αίγαγρος προς τα πλάγια. Ήταν τυχερή που τον είδε. Στην έξοδο  του φαραγγιού υπάρχει ένα περίπτερο στο οποίο απολαύσαμε το καφεδάκι μας.
      Όλα όσα είδαμε, παρατηρήσαμε και θαυμάσαμε μέσα στο φαράγγι, μας δημιούργησαν μια μαγεία και ηρέμησε το πνεύμα μας. Περάσαμε σχεδόν όλο το φαράγγι κάτω από τον ίσκιο των δένδρων και των πλαγιών του φαραγγιού.  Η όλη διαδρομή κράτησε τρεισήμισι ώρες ευχάριστης πορείας.
    Επιστρέψαμε στις Μοίρες κουβαλώντας μαζί μας πλούσιες  εμπειρίες, νέες εικόνες και εντυπώσεις τυπωμένες  στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας.-
                                                  
                                                              
                                                                        Μοίρες 10-8-2010
                                                                                                                                                                 
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του νότου φύλλο 541 της 31-8-2010. 

Κατασκήνωση στη Σούγια

Λιμάνι Σούγιας

Φαίνεται καθαρά που ήταν η ίσαλος γραμμή

Στο φαράγγι για την Λισσό

Λίγη ξεκούραση στο φαράγγι

Άποψη φαραγγιού

΄Ορμος Λισσού

Ψηφιδωτά στο Ασκληπιείο

Ψηφιδωτό

Στο Ασκληπιείο

Κιονόκρανο

Αϊ Κήρηκος

Αρχαιότητες

Είσοδος Αγ.Ειρήνης

Ξύλινη  γέφυρα

Βραχοκλησιά Αί Γιάννη

Άποψη φαραγγιού Αγ.Ειρήνης

Η παρέα μας

Μονοπάτι στο Φαρ. της Αγ.Ειρήνης

Βρύση στο φαράγγι

Όλη η παρέα

Πως επιβιώνει ο πλάτανος

Στην Αγία Ειρήνη

Ξεκούραση

Άποψη του φαραγγιού

Άποψη του φαραγγιού

Κεφάλι αιγάγρου στο αναψυκτήριο
   
                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου