Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΡΥΠΗΤΗΣ - ΚΑΤΣΑΚΝΕ



         

               ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΡΥΠΗΤΗΣ – ΚΑΤΣΑΚΝΕ
                               ή ΛΑΥΡΗΣ
                Του Δακανάλη Μανόλη Αντιπροέδρου ΕΟΣ.Μοιρών
           Η Τρυπητή είναι ένα στενό πέρασμα ως άλλες «Συμπληγάδες πέτρες» με κάθετες ορθοπλαγιές, ίσα που χωράει το αυτοκίνητο».
             Το φαράγγι έχει μήκος περίπου τέσσερα χιλιόμετρα, αρχίζει από τη θέση «Αγία Παρασκευή» (635μ) και φτάνει στην εκπληκτική αμμώδη παραλία της Τρυπητής. Ανήκει στην οροσειρά των Αστερουσίων ορέων, η οποία πήρε το όνομα από τον μυθικό Αστερίωνα, που ήταν γιός του Δία και της Ευρώπης.
      Πάνω από πενήντα ορειβάτες  του Ορειβατικού Μοιρών όλων των ηλικιών, με αρχηγό το βετεράνο Αποστόλη Παυλίδη ποιητή και λογοτέχνη στις 13-10-2013, κατηφορίσαμε στη φαραγγοκοιλάδα της Τρυπητής. Βαδίζαμε άλλοτε πάνω στο χωματόδρομο και άλλοτε στο παλιό μονοπάτι και στο διάβα μας συναντήσαμε τη μάνα του νερού με τα κατάκρυα κρυστάλλινα νερά και τo μεγάλο ελαιώνα του Αγίου Σάββα με την ομώνυμη εκκλησία.
     Η δυτική πλευρά του φαραγγιού κατέχεται από μεγάλες κάθετες ορθοπλαγιές βράχων, στις οποίες ενδημεί μια μεγάλη αποικία από γύπες ή σκάρες-καναβοί, καθώς επίσης ένα ζευγάρι γυπαετών ή κοκαλάδες, που απέκτησαν το 2011 ένα νεοσσό, όπως δημοσίευσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου και η Ορνιθολογική Εταιρεία ( ΒΗΜΑ 21-6-2011). Επίσης συνυπάρχουν πολλά γεράκια, αρπαχτικά   και αγριοπερίστερα.
      Λίγο πριν από την έξοδο του φαραγγιού εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης με το μεγαλείο της φύσης, όπου το φαράγγι στενεύει απότομα σαν μια μαχαιριά. Η Τρυπητή είναι ένα στενό πέρασμα ως άλλες «Συμπληγάδες Πέτρες» με κάθετες ορθοπλαγιές, ίσα που χωράει το αυτοκίνητο, ενώ στα τοιχώματα των βράχων φιγουράρουν διάφορα φυσικά ιερογλυφικά σχέδια.
       Πριν φτάσουμε στην παραλία αριστερά στη βάση των βράχων, υπάρχει ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας της Τρυπητής, της Πρωτοσεπτεμβριανής, εξ αιτίας της οποίας πήρε το όνομα το φαράγγι.
       Μόλις βγήκαμε από τα βράχια αντικρίσαμε την απείρου κάλλους αμμώδη παραλία της Τρυπητής με τα πολλά αλμυρίκια. Η παραλία δεν είναι αξιοποιημένη, υπάρχουν όμως αρκετά τροχόσπιτα και μερικά κτίσματα.
      Βορειοανατολικά της παραλίας στου «Αδάμη το Κεφάλι» εντοπίστηκε ο παλαιότερος πρωτομινωικός οικισμός της νότιας Κρήτης. Επίσης στη θέση «Καλόκαμπος» η ανασκαφή έφερε στο φως τρεις θολωτούς τάφους.
     Δυτικά και ανατολικά της Τρυπητής υπάρχουν εντυπωσιακές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, μικρά φιόρδ, με πρασινογάλαζα νερά, η μοναδική παραλία της «Βυζαρόπλακας» με τις χαρακτηριστικές βραχώδης πλάκες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και  ο  μαγευτικός όρμος της σαλαμιάς.
             Η θερμοκρασία ήταν υψηλή ανάλογα με την εποχή και όλοι μας απολαύσαμε το μπάνιο  στα  κρυστάλλινα νερά  της παραλίας.-


    
   
Αρχή φαραγγιού Τρυπητής


Άποψη φαραγγιού

Ελαιόδασος Αγίου Σάββα

Άποψη Τρυπητής

Πέρασε άθικτο από τις Συμπληγάδες Πέτρες

Άποψη του στενέματος

Άποψη από τη νότια πλευρά

Μάζεψαν ξύλα για το κρέας

Πρωτομινωικός οικισμός

Φιόδρ με πρασινογάλαζα νερά

Γραφικοί όρμοι

Βυζαρόπλακα

Αμμώδη παρλία της Τρυπητής


Γεύμα


Ο Γιάννης κερνά

Σπηλαιώδης ναός Παναγίας

Προσοχή στο κατέβασμα

Παραλία Τρυπητής

Παρθένο τοπίο

Πετρώματα και κρυστάλλινα νερά

Φανταστικό τοπίο

Το αγρίμι στέκει στο τσουγκρί.

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί στα βράχια
Εντυπωσιακή αγρουλίδα
Στη μάνα του νερού
Στον Καλόκαμπο

Αγία Παρασκευή

Αναμνηστική φωτογραφία   

1 σχόλιο: