Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ο ΝΟΤΙΟΤΕΡΟΣ ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


                  ΠAΓΕΤΩΝΑΣ    ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
                                      Made in  Greek
                                Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
          Στην Ελλάδα  δεν υπάρχουν σήμερα επιφανειακοί παγετώνες, οι ενδείξεις μαρτυρούν, ότι κάποτε υπήρχαν στον Όλυμπο και σε βουνά της Πίνδου. Υπάρχουν όμως σπηλαίοι παγετώνες μέσα σε υπόγεια σπηλαιοβάραθρα. Μέσα σε αυτά παγιδεύεται το χειμώνα ο παγωμένος αέρας και έτσι διατηρεί παγωμένο το χιόνι, που πέφτει μέσα, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.  Ένας τέτοιος παγετώνας  υπάρχει κρυμμένος πενήντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού στη θέση Επτάστομος (υψ1260μ). Το σπηλαιοσύστημα βαράθρων Επτάστομο με επτά ανοίγματα, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην γραφική Αράχωβα και το χιονοδρομικό κέντρο, στη βορειοδυτική πλευρά του βουνού όπου υπάρχει ο νοτιότερος  παγετώνας της Ευρώπης.
         Στα τέλη Μαΐου του 2006 είκοσι σπηλαιολόγοι του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠΕΛΕΟ) πάτησαν με καταρρίχηση  στο δάπεδο του Επτάστομου. Μέσα στο σπήλαιο βρήκαν παγωμένο χιόνι στο δάπεδο πάχους τεσσάρων μέτρων και παγοσταλακτίτες στις πλευρές. Στο σπήλαιο – βάραθρο  που είναι ο παγετώνας επικρατούν σταθερές θερμοκρασίες από το 0 μέχρι -2 βαθμοί κελσίου δηλαδή μια φυσιολογική κατάψυξη. Όπως διαπίστωσαν το σπήλαιο δεν σταματάει στο σημείο που πάτησαν οι εξερευνητές, αλλά ακολουθεί μια επικλινή σήραγγα, η οποία σε ορισμένα σημεία γίνεται οριζόντια και σε άλλα διακόπτεται από κοιλότητες (σιφώνια). Πριν από το 1986 το βαθύ αυτό σπήλαιο δεν είχε εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί.
         Ο Παρνασσός είναι ένα πανέμορφο βουνό, στέκεται υπερήφανος πάνω από τη γραφική Αράχοβα και τους κοσμοξάκουστους Δελφούς, αποτελεί δε το νοτιότερο τμήμα της Πίνδου. Οι δυο υψηλότερες κορφές του Λιάκουρας (υψ2457μ) και Γεροντόβραχος (υψ2367μ)  στέκονται υπερήφανες. Γύρωθε υπάρχουν δεκάδες άλλες μικρότερες κορφές, ανάμεσα στις οποίες περιβάλλονται μικρά οροπέδια και μοναδικά αλπικά οικοσυστήματα. Το βουνό στολίζουν, βαθιές χαραδρώσεις σαν μαχαιριές, πολλές σάρες, σπήλαια, βάραθρα, καταρράχτες, μεγάλα δάση από έλατα, πεύκα και στα χαμηλά υψόμετρα πουρνάρια.
        Με τον  Ορειβατικό  Σύλλογο Μοιρών  έχουμε περπατήσει τον  Παρνασσό δυο φορές, το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου 2004 και τέλη Οκτωβρίου 2013. Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες μας ήταν μοναδικές. –

Πηγές:  ΒΗΜΑgazino  Κυριακή  11 Ιουνίου 2006.
Φωτογραφίες: Ιακώβου Χατζησταύρου

Ένας από τους νοτιότερους παγετώνες της Ευρώπης
Βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό  του Παρνασσού

     












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου