Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ - ΜΟΥΡΙ



ΛΕΥΚΑ  ΟΡΗ  ΚΑΙ ΜΟΥΡΙ
Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
       Η οροσειρά των Λευκών Ορέων είναι ένα μοναδικό βουνό, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια πλειάδα κορφών οι περισσότερες σε σχήμα κώνου. Έχει 50 κορφές πάνω από 2000 μέτρα και 55 κάτω από 2000μ, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι οι Πάχνες με υψόμετρο 2452μ. Είναι γυμνές με διάφορα χρώματα, μοιάζουν με σεληνιακό τοπίο και σχεδόν ανύπαρκτη βλάστηση. Το βουνό κοσμείται  από βαθιές χαραδρώσεις κομμένες σαν μαχαιριές και σχηματίζονται 31 μεγάλα φαράγγια από τα οποία εξέχει το πανευρωπαϊκού κάλλους φαράγγι της Σαμαριάς. Κάτω από το δασόριο το βουνό είναι κατάφυτο από πεύκα, κυπαρίσσια, σφεντάμια και πρίνους.
       Στα κεντρικά Λευκά Όρη από τα 1800 μέτρα υψόμετρο ίσαμε τα 2000 σχηματίζεται ένα υψίπεδο, το οποίο περιβάλλεται από αναρίθμητες γυνές κορφές και άγρια βράχια, που σε κακές καιρικές συνθήκες εύκολα χάνεις τον προσανατολισμό σου.
       Σήμερα (6-7-2014) ο γράφων και ο Αποστόλης Παυλίδης του Ορειβατικού Μοιρών ορειβατήσαμε  από το τέλος του υψιπέδου ίσαμε το καταφύγιο «ΤΑΚΗΣ ΧΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ» στη θέση «Κατσιβέλι» στις νότιες υπώρειες της κορφής Σβουριχτής. Το μονοπάτι που ακολουθήσαμε είναι πανάρχαιο και συνδέει την επαρχία Σφακιών με το Οροπέδιο του Ομαλού. Διαπιστώσαμε  για πολλοστή φορά, ότι το βουνό αυτό όταν το περπατάς, προκαλεί δέος, φόβο και σεβασμό αντικρίζοντας αυτό το  άγριο ερημικό-σεληνιακό τοπίο. Την έρημο αυτή στολίζουν τα ελάχιστα φυτά που φύονται, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά-μοναδικά. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το καταφύγιο είναι κατάφυτη από μαλοτήρα ή τσάι του βουνού, η οποία ευωδίαζε ολόκληρο το βουνό. Η μαλοτήρα έχει 34 διαφορετικές ουσίες όπως λένε οι ειδικοί με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως στο κρυολόγημα, στο στομάχι, είναι τονωτική αντιφλεγμονώδης κλπ. Η πορεία μας ήταν πολύ ευχάριστη και μας πήρε συνολικά τέσσερις ώρες.
      Επισκεφθήκαμε το εγκαταλειμμένο χωριό Μουρί των Σφακιών (υψ1010μ) οι κάτοικοι του οποίου στο παρελθόν, είχαν δώσει υπέροχους Εθνικούς αγώνες κατά των καταχτητών. Στην απογραφή του 1961 απογράφησαν 4 κάτοικοι. Σήμερα είναι μόνο χαλάσματα εκτός από την εκκλησία και δυο ή τρία σπίτια που έχουν κτιστεί ή αναπαλαιωθεί. Ο Ορφανουδάκης από την Ανώπολη ο οποίος παραθερίζει εκεί το καλοκαίρι, μας φιλοξένησε και μας είπε διάφορα χρήσιμα πράγματα για το χωριό. Από το Μουρί  έχουν τις ρίζες τους οι Κελαϊδήδες, Καβρουδάκηδες, Σκορδύληδες, Μπριλάκηδες, Ψιλλάκηδες, Κατσιάδες και άλλοι.- 
Υψίπεδο Λ. Ορέων


Υψίπεδο Λ. Ορέων

Κρανίου τόπος


Ημίνος και όνος του βοσκού

Θέση Ρουσσά

Λουλούδι των Λ. Ορέων

Ανθισμένη αστράγαλος;

Ενδημικό των Λ. Ορέων

Χαμολιά Ανθισμένη

Καταφύγιο στη θέση Κτσιβέλι

Μαλοτήρα.

Ο βοσκός μεταφέρει τα εφόδια

Τα βουνά είναι κατάφυτα με μαλοτήρα

Στο Κατσιβέλι.


Καταφύγιο Κατσιβέλι


Κώνικες κορφές.

Βερβερίς ή Λουτσά ανθισμένη

Πάχνες υψ. 2452μ.

Σελήνιακό τοπίο

Στο Μουρί με τον Ανωπολιώτη Ορφανουδάκη.

Η εκκλησιά στο Μουρί


Παντού χαλάσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου