Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΖΟΥΡΒΑ-ΤΡΟΜΑΡΙΣΣΑ-ΖΟΥΡΒΑ




              ZΟΥΡΒΑ-ΤΡΟΜΑΡΙΣΣΑ
                      Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη 
       Το ορεινό χωριό Ζούρβα (υψ570μ) είναι φωλιασμένο στις βόρειες και άγριες απολήξεις  των Λευκών Ορέων, που είναι κατάφυτες με ποικιλόμορφα  κυπαρίσσια με τα οποία συμβιούν πρίνοι και σφεντάμια
       Από την όμορφη Ζούρβα στις 14 Ιουνίου 2015 ο Ορειβατικός Ηρακλείου με αρχηγό την Άννα Παπαδάκη τραβερσάραμε σε μια πολύ ανηφορική πλαγιά. Το παλιό όμως οφιοειδές μονοπάτι  ελίσσεται μέσα στο πυκνό δάσος με πολλές φουρκέτες και η ανάβαση ήταν πάρα πολύ ήπια.  Ύστερα από μιάμισης ώρας ευχάριστης πορείας σε ένα πολύ άγριο τοπίο κάτω από τον παχύ ίσκιο του κυπαρισσόδασους φθάσαμε  στο μικρό γραφικό  οροπέδιο «Βούλισμα» (υψ940μ).
      Το οροπέδιο παλιά καλλιεργούνταν κυρίως με σιτηρά. Στον τοίχο ενός πέτρινου παλιού κτίσματος φιγουράρει ένα κατεστραμμένο κράνος από την εποχή της κατοχής  ή του Εμφυλίου Πολέμου. Ως γνωστό η ευρύτερη περιοχή  των χωριών Ζούρβας, Μεσκλών και Λάκκων  συνδέεται με σημαντικές στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, την Αντίσταση κατά  των Γερμανών και τον Εμφύλιο Πόλεμο.
     Μια ομάδα ορειβατών με αρχηγό το Φουκάκη Νίκο κατηφόρισαν στο άγριο φαράγγι Καλαμπούκι, στο οποίο έκαναν 12 καταβάσεις-ραπέλ για να το διαβούν με μεγαλύτερη την τελευταία.
      Η μεγαλύτερη ομάδα πήρε νοτιοδυτική πορεία για το άγριο φαράγγι της Τρομάρισσας. Στο διάβα μας συναντήσαμε μια ρεματιά με παλιά περβόλια στα οποία καλλιεργούνταν αχλαδιές και μηλιές. Τεράστια πλατάνια καλύπτουν μεγάλο μέρος της  ρεματιάς και κάτω από αυτά υπάρχει μια μικρή πηγή με κατάκρυο νερό. Το φαράγγι αρχίζει από την κορφή Αγκαβάνι και καταλήγει στον Αμπελιτσιώτη ποταμό έξω από τη Ζούρβα. Στο πάνω μέρος το φαράγγι είναι αρκετά ανοικτό, προς την έξοδο στενεύει πάρα πολύ με μεγάλες ορθοπλαγιές κατάφυτες από κυπαρίσσια, ενώ έχει πάρα πολλές πηγές.
      Το κατηφορικό πλέον μονοπάτι μας οδήγησε στην κοίτη του φαραγγιού της Τρομάρισσας και από εκεί  στην ομώνυμη πηγή με τα κατάκρυα κρυστάλλινα νερά. Η περιοχή γύρω από την πηγή αποτελεί μια όαση, η οποία καλύπτεται  από τεράστια πλατάνια. Το όνομα του φαραγγιού και της ομώνυμης πηγής συνδέονται με δημοφιλείς μύθους, νεράιδες και εξωτικά. Το όλο άγριο ανάγλυφο του φαραγγιού προκαλεί τρόμο εξ ου Τρομάρισσα. Το τοπίο της ευρύτερης περιοχής είναι ανέγγιχτο, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά ζουν σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τον άνθρωπο.
     Στην όαση αυτή δροσιστήκαμε κάτω από τα πλατάνια, πήραμε το γεύμα μας απολαύσαμε τα κατάκρυα νερά της πηγής και ηρεμήσαμε. Ύστερα περάσαμε  πάλι στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού, ακολουθήσαμε παράλληλη πορεία με αυτό και  καταλήξαμε  στην γραφική Ζούρβα. Η πορεία που πραγματοποιήσαμε, ήταν κυκλική μήκους 12 χιλιομέτρων, ανεβήκαμε  σε μέγιστο υψόμετρο 1.120 μέτρα και μας πήρε συνολικά 7 ώρες.
     Κάθε ορειβάτης μένει άναυδος με τις εναλλαγές του περιβάλλοντος που συναντά, τους μοναδικούς σχηματισμούς του δάσους, τις δασωμένες χαραδρώσεις και δεν γνωρίζει τι θα συναντήσει  στην επόμενη στροφή. Το μεγαλύτερο δε  μέρος της πορείας ήταν  υπό την σκιά του δάσους.-
         Ευχαριστούμε πάρα πολύ την αρχηγό μας Άννα Παπαδάκη,  που μας έκανε αυτή τη μοναδική πορεία και την  ευχάριστη παρέα που κάναμε.-  

Μέσα στο κυπαρισσόδασος.

Με φόντο την Ζούρβα.

Η αρχηγός Άννα Παπαδάκη

Άγριο τοπίο

Παράδεισος.

Λίγο πριν το οροπέδιο Βούλισμα

Κρόνος του πολέμου.

Παλιό κτίσμα στο οροπέδιο.

Στο οροπέδιο Βούλισμα.


Αρχή φαραγγιού Καλαμπούκι

Εδώ καλλιεργούνταν αγλαδιές κλπ

Τεράστιο Πλατάνι

Γερμένο τεράστιο πλατάνι.

Πάνω από το οροπέδιο.

Στα 1120 μέτρα υψόμετρο

Στις παριφές της Τρομάρισσας.

Όαση της Τρομάρισσας.

Πηγή φαραγγιού.

Άποψη Τρομάρισσας.

Στην πηγή Τρομάρισσα.

Απόλαυση στον ίσκιο.

Λουλούδι των Λευκών Ορέων.

Από την επιστροφή.

Είσοδος Τρομάρισσας από Ζούρβα.

Ο Στέλλιος στο τελευταίο ραπέλ
Έτοιμοι για ανάβαση.

       
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου