Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

35η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΕΙΒΑΤΏΝ ΣΤΙΣ ΓΟΥΡΝΕΣ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ


            35η Παγκρήτια  Ορειβατική  Συνάντηση 
                  Στις Γούρνες των Λευκών  Ορέων
                                
                      Του Ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
       Από το γραφικό ορεινό χωριό Καρές Αποκορώνου (υψ500μ) που είναι πνιγμένο μέσα στο δάσος από κυπαρίσσια, ορειβάτες από όλη την Κρήτη ανηφορίσαμε  ακολουθώντας  ένα παμπάλαιο μονοπάτι για τη θέση Γούρνες(υψ1150μ). Στην αρχή το μονοπάτι ελίσσονταν μέσα σε μακία βλάστηση και λόγω της απογευματινής πορείας υπήρχε ζέστη. Από τα μέσα όμως της διαδρομής βαδίζαμε με δροσιά σε ένα εντυπωσιακό κυπαρισσόδασος και η όλη πορεία κράτησε περίπου δυο ώρες.
     Οι Γούρνες αποτελούν ένα μαγευτικό λεκανοπέδιο στις βόρειες πλαγιές των Λευκών Ορέων,οι πλαγιές του οποίου είναι  κατάφυτες από  κυπαρίσσια, πρίνους και σφεντάμια. Η περιοχή έχει πολλά μητάτα, κούμους, ενώ πάνω σε ένα ύψωμα δεσπόζει το πέτρινο εκκλησάκι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στην περιοχή βρίσκεται ο Χαΐνόσπηλιος με εντυπωσιακούς σταλαγμιτικούς σχηματισμούς  και  το όνομά του προσδίδει κρησφύγετο χαΐνηδων-ανταρτών. Ο Πρόεδρος του ορειβατικού Χανίων αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της περιοχής και μας ανακοίνωσε, ότι παλιά στις Γούρνες υπήρχε θερινός οικισμός, που κατοικούνταν από βοσκούς.
       Εδώ στις Γούρνες ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου  2015  διοργάνωσε την 35η Παγκρήτια Συγκέντρωση των συλλόγων της Κρήτης. Παράλληλα ο οικοδεσπότης σύλλογος γιόρταζε τα 85α γενέθλια του (έτος ιδρύσεως 1930). Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι είναι ένας πάρα πολύ ζωντανός σύλλογος με πολλές δραστηριότητες σε πανελλήνια κλίμακα.
      Με το λυκόφως στα λακιά (επίπεδα χωράφια) της περιοχής κατάφυτα με πράσινο χορτάρι- νεβρίδα στήθηκαν αμέτρητες σκηνές, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο παγκρήτιο χωριό από γνωστούς και μη εξαιρετέους ορειβάτες. Ο  ορειβατικός Μοιρών συμμετείχε με 45 άτομα.

      Το φθινοπωρινό λιόγερμα όλο και παραδίδονταν στις πορφυρές γάζες του δειλινού. Τότε άρχισε η καθιερωμένη τελετή προσφωνήσεων και αντιφωνήσεων των εκπροσώπων των συλλόγων και οι ανταλλαγές δώρων. Από την εκπρόσωπο του ορειβατικού Ηρακλείου Κίτσα Βασιλειάδη υποβλήθηκε μια πρόταση, να επαγρυπνούμε ενόψει της εγκατάστασης  ανεμογεννητριών σε όλη την Κρήτη. Οι Σαμαρείτες ήταν παρόντες για κάθε ενδεχόμενο και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.
      Προσφέρθηκε λιτό δείπνο  από κρέας βραστό, πιλάφι, τυρί, κρασί και άλλα εδέσματα. Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια με πολύ χαμηλή μουσική από συγκρότημα  της περιοχής.
     Το πρωί προσφέρθηκε επίσης λιτό πρωινό (υπάρχει και η κρίση) από τσάι του βουνού  μαλοτήρα και άλλα εδέσματα. Ο κοσμογυριστής ήλιος βρίσκονταν ήδη μια κονταριά πάνω από την ανατολή και  τότε αμέτρητοι ορειβάτες ακολουθήσαμε ένα λούκι (λαγκό) πάρα πολύ ανηφορικό σχηματίζοντας μια μεγάλη κινούμενη ανθρώπινη αλυσίδα. Ευτυχώς υπήρχε δροσερό αεράκι και μετά από μιάμισης ώρας σκληρής ανάβασης, καθίσαμε στου Βαρσάμου την κορφή (υψ.1.554μ).Η θέα από εκεί πάνω ήταν  μεγάλη τόσο προς τις άγριες κορφές των Λ. Ορέων, Κάστρο, Τροχάρης κλπ, όσο και προς τον Αποκόρωνα, Ακρωτήρι και Χανιά.
       Μόλις άρχισε η επιστροφή μας, μπούκωσε απότομα ο καιρός, ένα πυκνό σύννεφο κάλυψε το βουνό και έριχνε αραιές ψιχάλες.
      Στην επιστροφή προσφέρθηκε κολατσιό, μαζέψαμε τις σκηνές διαλύθηκε το χωριό και άρχισαν οι αποχωρήσεις.
       Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων για την άψογη διοργάνωση και ευχόμαστε σε όλους, υγεία, χαρά, πολλές εξορμήσεις και αναβάσεις.-
      

Ορειβάτες Μοιρών


Ο Γιάννης απαγγέλει μαντηνάδες

Γλέντι-χορός

Πρωινό

Μητάτο.

Προς την κορφή Βαρσάμου

Λίγο πριν την κορφή

Κυπαρίσσια

Κορφή Βαρσάμου

Προς την κορφή

Άγριες κορφές Λ. Ορέων.

Στην κορφή του Βαρσάμου

Στην κορφή Βαρσάμου

Κατάβαση με ομίχλη

Οι Γούρνες από ψηλά




Ορειβατικός Μοιρών
Οι σκηνές στήθηκαν
   
Μητάτο
Εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου
Από την κατασκήνωση
Λεκανοπέδιο Γουρνών
Ανηφόρα και ζέστη
Φανταστικό τοπίο.
Παμπάλαιο μονοπάτι στο δάσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου