Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

ΑΛΠΕΙΣ


                             AΛΠΕΙΣ (υψ4810μ)
                      Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
        Το συγκρότημα των Άλπεων καταλαμβάνει έκταση 330.000 τ. χ και μήκος 1.200 χιλ. Η πιο ψηλή κορφή είναι το Μον Μπλαν-Λευκό Όρος (υψ4.810μ) στα Γαλλοϊταλικά σύνορα. Την κορφή αυτή διαπερνά ένα τούνελ μήκους 12.800 μέτρων και συνδέει οδικά την Ιταλία με τη Γαλλία.
        Οι Άλπεις είναι ένα σύστημα οροσειρών με αμέτρητες κορφές, από τις οποίες 82 ξεπερνούν τα 4.000 μέτρα. Η οροσειρά είναι βαθιά ρυτιδιασμένη και ανάμεσα στις κορφές σχηματίζονται φαράγγια, κοιλάδες, πλούσια αλπικά οικοσυστήματα, πολλές λίμνες, αλλά και ανοίγματα με διόδους.
         Στα μεγάλα υψόμετρα έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι από 1000 παγετώνες. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς έχουν μήκος 15-23 χιλιόμετρα. Μοιάζουν με ποταμούς, που κινούνται με ταχύτητα περίπου από 20-90 εκατοστά το εικοσιτετράωρο, ενώ παράλληλα υφίστανται διάφορες παραμορφώσεις. Φτάνουν μέχρι τα δάση σε υψόμετρα 1800 ή ακόμα και 1200 μέτρα.
        Σε όλο το συγκρότημα του βουνού σχηματίζονται αμέτρητες δρακολίμνες, που κατά τους ειδικούς είναι κατάλοιπα των παγετώνων. Στις λίμνες αυτές ενδημεί ο αλπικός Τρίτωνας, είναι μικρόσωμο αμφίβιο «δρακάκι» ή «ψάρι με πόδια» το λένε οι κάτοικοι στη βόρεια Πίνδο. Το χειμώνα επιβιώνουν στους παγετώνες, γιατί πέφτουν σε χειμέρια νάρκη. Οι Άλπεις είναι το πιο κρύο μέρος της Ευρώπης και έχει καταγραφεί κατώτερη θερμοκρασία -66ο  βαθμούς.
       Οι Άλπεις βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης και ανήκουν στα κράτη Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Αυστρία, Σλοβενία και Γερμανία. Δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση της Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας. Όλα τα παραπάνω κράτη έχουν εκμεταλλευτεί τις Άλπεις με αμέτρητα χιονοδρομικά κέντρα, τελεφερίκ και οδοντωτούς σιδηροδρόμους που ανεβάζουν τους τουρίστες μέχρι τους παγετώνες. Έτσι ο τουρισμός διατηρείται χειμώνα καλοκαίρι και αποφέρει μεγάλα κέρδη. 
       Η χλωρίδα είναι πολύ πλούσια, κυριαρχούν οι οξιές, τα έλατα, τα πεύκα, η μελιά, τα πλατάνια στα ρέματα και πολλά άλλα δασικά δέντρα σε διαφορετικά υψόμετρα. Η πανίδα αποτελείται από αγριογούρουνα, αρκούδες, η αλπική μυγαλή, λαγοί, λύκοι, οι αίγαγροι των Άλπεων που μοιάζουν με αυτούς της Κρήτης και διάφορα άλλα. Την ορνιθοπανίδα αποτελούν οι κουρούνες, βασιλαετοί, φασιανοί, άσπρες πέρδικες, ορτύκια, κοτσύφια κλπ.
       Η λέξη Άλπεις πιθανότατα προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή λέξη aibos=λευκός, «Λευκά Όρη», δηλαδή πολλά βουνά. Το εθνικό πάρκο της Ελβετίας ιδρύθηκε το 1914 και είναι το μεγαλύτερο των Άλπεων.
     Η παρέα μας βρέθηκε στο γραφικότατο χωριό Cridelwatd (υψ1034μ) (Γκρίγκελος) που είναι φωλιασμένο σε μια βαθιά φαραγγοκοιλάδα, που περιβάλλεται από άγριες κορφές των Ελβετικών Άλπεων. Τα ίχνη του οικισμού έλκουν την καταγωγή τους από τη Ρωμαϊκή εποχή. Αποτελεί δήμο μαζί με  μερικά άλλα χωριά και ανήκει στο καντόνι της Βέρνης. Εξ αιτίας του ονειρεμένου τοπίου και των χιονοδρομικών  κέντρων δέχεται  ολοχρονίς παγκόσμιο τουρισμό.
       Οδηγό είχαμε τον καλό μας φίλο Γιώργο από την Ελβετία, εμπειρότατο ορειβάτη, ο οποίος έχει ανέβει στην κορφή των Ιμαλαΐων Αναπούρνα. Από εκεί πήραμε το τελεφερίκ απολαμβάνοντας τις χαράδρες, τα λιβάδια, τα δάση από έλατα, οξιές και τις χιονισμένες αμέτρητες άγριες κορφές. Σιγά-σιγά ανεβήκαμε στο σαλέ  της κορφής  Μaunlichen (υψ2230μ), η οποία ανήκει στην κορφή Junfraujoch (Ζόρκμαν) (υψ4158μ) των Ελβετικών Άλπεων.
     Η θερμοκρασία ήταν  γύρω στο  μηδέν, ενώ αμέτρητοι  μικροί και μεγάλοι σκιέρ απολάμβαναν τα χιόνια γαζώνοντας τις πλαγιές του βουνού. Υπήρχε απέραντη διαύγεια, έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε το βουνό σε όλο του το μεγαλείο και την αγριάδα. Μετρήσαμε καμιά δεκαριά παγετώνες σε υψόμετρο περίπου 2800 μέτρων στην πλαγιά της  μεγάλης κορφής. Στο σαλέ απολαύσαμε τον καφέ μας, ηρέμησε το κορμί μας και γαλήνεψε η ψυχή μας. Και μη ξεχνάμε, ότι βουνό σημαίνει ελευθερία.
       Το μικρό τελεφερίκ λόγο ανέμων δεν μπορούσε να μας κατεβάσει πίσω στο χωριό Grindelwatd. Έτσι χρησιμοποιήσαμε το μεγάλο τελεφερίκ χωρητικότητας τριάντα και πλέον ατόμων, από τη δυτική πλευρά της σχεδόν κάθετης κορφής. Κατεβήκαμε κατενθουσιασμένοι στο γραφικότατο χωριό Wengen (υψ1274μ), το οποίο μαζί  άλλα έξι χωριά με μεγαλύτερο το Lauterbrunnen 2.500 κάτ. (Λαουτεσπτσούνεν) αποτελούν δήμο. Βρίσκονται κουρνιασμένα, σε μια από τις πιο βαθιές  κοιλάδες της Αλπικής αλυσίδας και  είναι εκπληκτικής ομορφιάς βγαλμένα μέσα από το παραμύθι.
     Η φαραγοκοιλάδα αυτή περιβάλλεται από πανύψηλα βουνά με κάθετες ορθοπλαγιές, που κόβουν την ανάσα στον επισκέπτη. Στις γύρωθε πλαγιές σχηματίζονται 72 φοβεροί και  εντυπωσιακοί καταρράχτες, οι οποίοι αποτελούν κοσμήματα και στολίδια του βουνού. Τα πλούσια αλπικά λιβάδια με τις λιμνούλες, τα πολύχρωμα λουλούδια, οι χιονισμένες βουνοκορφές, οι άγριες πλαγιές με τα έλατα, τα γραφικά χωριουδάκια, οι παραδοσιακοί ξενώνες (σαλέ) και τα σπίτια από ξύλο με επικλινείς στέγες καθιστούν το τοπίο από τα ωραιότερα της Ελβετίας.
       Από το Wengen επιβιβαστήκαμε σε οδοντωτό ηλεκτροκίνητο τραίνο και ανηφορήσαμε στις χιονισμένες  πλαγιές των Άλπεων. Πλησιάσαμε σε παγετώνες, περάσαμε τούνελ και φθάσαμε  σε ένα διάσελο KI Scheidegg (υψ2061μ) με  σταθμό τραίνων, σαλέ και πολλές χιονοδρομικές πίστες. Εκεί αλλάξαμε τραίνο και κατηφορίσαμε για το χωριό από το οποίο ξεκινήσαμε αρχικά. Πραγματοποιήσαμε ένα παραμυθένιο και μοναδικό για μας κυκλικό ταξίδι πάνω στις Άλπεις, χωρίς να είναι προγραμματισμένο. Διαβήκαμε μέσα από τούνελ, άγριες χιονισμένες πλαγιές,  τοπία με έλατα και οξιές, τα οποία θα μας μείνουν  αξέχαστα εξ αιτίας των ανέμων που φυσούσαν πάνω στην κορφή.-
       Πηγές: Βικιπαίδεια
                      Βιβλίο  Charakterberge der Schweiz.  Willi R. Burkardt  και Franz Auf der Maut. 1992.
                      Φυλλάδιο  Juhgfrau Ski Rerion.

Χωριό Γκρίγκελος

Το Γκρίγκελος από ψηλά

Στο τελεφαρίκ.

Ανεβαίνοντας

Σκιέρ.

Παγετώνας στην πλαγιά

Παγετώνας.

Στα 2265 μέτρα

Άποψη των Άλπεων.

Δακανάλης-Παχάκης

Παχάκης-Γιώργος από Ελβετία

Δακανάλης- Γιώργος από Ελβετία.

Σαλέ.Δακανάλης

Παχάκης-Δακανάλης

Χιονοδρομικό.

Σαλέ.

Απολαμβάνοντας τον καφέ μας.Προς το χωριό Wengen υψ 1274μ

Wengen

Wengen

Wengen


Βαθιά χαράδρα με καταρράχτες.

Πγετώνας από κοντά.

Ανάβαση με το τραίνο.

Παγετώνας.

Σταθμός τραίνων στα 2161 μέτρα.

Στο σταθμό αλλαγή τραίνου.


Παντού τελεφερίκ και χιονοδρομικά.

Πέλα και Φρόσω με την μασκότ της αγελάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου