Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΡΟΖΑΣ

                   ΦΑΡΑΓΓΙΑ  ΡΟΖΑΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ
                             Του  ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
       Από την άκρη του Χωριού Αβδού-Πεδιάδας (υψ300μ) ένας  ασφαλτοστρωμένος δρόμος μας οδήγησε στο φαράγγι της Αμπέλου, μέσα στο  οποίο καταλήγει το εντυπωσιακό φαράγγι της Ρόζας, που αποτελεί παρακλάδι της Αμπέλου.
       Στις 22 Μαΐου 2016 ο ορειβατικός σύλλογος Αγίου Νικολάου μαζί και ο γράφων, ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι που ελίσσονταν άλλοτε στα πρανή του φαραγγιού και άλλοτε στην  κοίτη του με ήπια ανηφορική κλήση.
       Εντυπωσιάζουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί του φαραγγιού, με τα μεγάλα  κάθετα βράχια από οξείδια του σιδήρου στο χρώμα της σκουριάς, εξ αιτίας των οποίων πήρε προφανώς το όνομα Ρόζα.
       Στις κάθετες ορθοπλαγιές του φαραγγιού φωλιάζουν γύπες ή κανναβοί και άλλα αρπακτικά πουλιά. Η πλούσια βιοποικιλότητα του φαραγγιού αποτελείται από πρίνους, αζίλακες, σφεντάμια, τραμιθιές (κράταιγος), λιόπρινα, η κοίτη είναι κατάφυτη από πικροδάφνες, ενώ αφθονούν τα  αρωματικά βότανα, φασκόμηλα, θρούμπες, θυμάρια και ρίγανη.
      Το μονοπάτι σε κάποιο σημείο αφήνει την κοίτη του ποταμού και σκαρφαλώνει φιδίσια σε μια πάρα πολύ ανηφορική πλαγιά. Στα πολύ επικίνδυνα σημεία προστατεύεται από ξύλινα κιγκλιδώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι σάπια. Λίγο πριν από την έξοδο στα κάθετα βράχια υπάρχει ένα πολύ στενό χαρακτηριστικό και επικίνδυνο πέρασμα, το οποίο σχεδόν κρέμεται στον γκρεμό. Θυμήθηκα την ανάβαση στο Μύτικα του Ολύμπου. Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος 2.750 μέτρα.
       Στο τέλος της απότομης ανάβασης συναντήσαμε ένα ξύλινο παρατηρητήριο, στο οποίο ξεκουράζονται οι επισκέπτες και παράλληλα απολαμβάνουν το μεγαλείο της φύσης. Ανατολικά δεσπόζει η κορφή Καρφί (υψ1100μ) της Δίκτης με το Ιερό της Υστερομινωικής εποχής.
        Ακολουθήσαμε ένα αγροτικό δρόμο και αφήσαμε αριστερά το χωριό Κερά με  την ιστορική Μονή της Κεράς Παναγίας ή Καρδιώτισσας, η οποία βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο Ηρακλείου-οροπεδίου Λασιθίου μέσα στο πράσινο. Πότε ακριβώς ιδρύθηκε η μονή δεν γνωρίζουμε, αλλά το 1415 για πρώτη φορά αναφέρεται σε κείμενο του Φλωρεντιανού μοναχού Μπουοντελμόντι.     
       Η πορεία μας συνεχίστηκε δεξιά στο φαράγγι της Αμπέλου ακολουθώντας έναν κατηφορικό αγροτικό δρόμο, που διέρχεται ανάμεσα σε πεζούλες με ελαιόδεντρα.   Από κάποιο σημείο φαίνεται πανοραμικά όλο το φαράγγι, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, ενώ στο βάθος φιγουράρει το χωριό Γωνιές. Στο φαράγγι της Αμπέλου εντυπωσιάζουν τα πρανή του με τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς, που σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση  και βιοποικιλότητα προσδίδουν στο φαράγγι φυσική ομορφιά. Το μήκος του είναι 2,5 χιλιόμετρα.
      Σε κάποιο σημείο βρήκαμε το αρχέγονο μονοπάτι, που συνέδεε τα χωριά της περιοχής με το οροπέδιο του Λασιθίου, το οποίο μας οδήγησε πίσω στο σημείο εκκίνησης.
       Πραγματοποιήσαμε μια κυκλική διαδρομή μήκους 7 χιλιόμετρα, με υψομετρική διαφορά ανόδου 370 μέτρα και άλλα τόσα καθόδου και μας πήρε συνολικά τέσσερις ώρες.
      Η πορεία χαρακτηρίζεται πάρα πολύ εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα.-
        


Φαράγγι Αμπέλου

Φαράγγι Αμπέλου

Φαράγγι Ρόζας

Φαράγγι Ρόζας

Φ. Ρόζας

Φ.Ρόζας


Στο Φ. Ρόζας

Προσθήκη λεζάντας


Στη Ρόζα

Ολόκληρη η παρέα

Στο φαράγγι της Ρόζας

Δύσκολη ανάβαση

Δύσκολο πέρασμα στη Ρόζα

Στην έξοδο της Ρόζας

Άποψη φ. Ρόζας

Στην κορφή της Ρόζας


Φαράγγι Αμπέλου

Καμπανούλες

Στα παλιό μονοπάτι

Το μισοβυθισμένο χωριό Σφεντήλι


        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου