Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

XΡΥΣΗ ή ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙ

Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι                   
                            Του Ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
       Η Χρυσή είναι το νησί των εκπλήξεων, που εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη, όπως οι βραχώδεις ακτές, τα μικροσκοπικά θρυμματισμένα κογχύλια και οι αμμουδερές χρυσαφένιες παραλίες, εξ αιτίας των οποίων πήρε το όνομα Χρυσή. Είναι ένας χρυσαφένιος παράδεισος που αποτελεί το νοτιότερο φυσικό πάρκο της  Ευρώπης.
       Ο Ορειβατικός Μοιρών στις 21 Αυγούστου 2016 έκανε επίσκεψη στο πανέμορφο νησί της Χρυσής ή Γαϊδουρονήσι.  Μας πήρε περίπου μια ώρα με το  πλοίο διανύοντας εννέα ναυτικά μίλια για φθάσουμε από την Ιεράπετρα μέχρι τη Χρυσή στον όρμο «Βουγιού Μάτι». Ανατολικά του όρμου βρίσκεται η νησίδα  Μικρονήσι.
       Ένα μονοπάτι φτιαγμένο από ξύλα κατά το μεγαλύτερο μέρος, σε λίγα λεπτά μας οδήγησε στο μαγευτικό όρμο της «Μπελεγρίνας» με τα κρυστάλλινα νερά και τον πολύχρωμο βυθό. Είναι φημισμένη ως εξωτική παραλία και προσελκύει τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες. Εδώ στην εξωτική αυτή παραλία απολαύσαμε το πολύωρο μπάνιο μας.
      Περπατήσαμε και θαυμάσαμε μέρος του νησιού ανατολικά μέχρι την κεφάλα, η οποία αποτελεί καταφύγιο πουλιών. Διαπιστώσαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι καλυμμένο με κατάλευκη άμμο που προέρχεται από θρυμματισμένα κογχύλια. Ο βασιλιάς του νησιού είναι το κεδρόδασος με τις αμμοθύνες εκτάσεως 350 στρεμμάτων (κέδρος Λιβάνου), που φθάνουν μέχρι 7 μέτρα ύψος, ακολουθούν τα θαμνοκυπάρισσα και οι σκίνοι. Στο Γαϊδουρονήσι βλέπουμε πολύχρωμους γκριζοπράσινους καστανοκόκκινους, μαυριδερούς σχηματισμούς πετρωμάτων, οι οποίοι περιέχουν πανάρχαια απολιθώματα κογχυλιών.
      Το τοπίο του νησιού εναλλάσσεται και ο επισκέπτης συναντά άλλοτε ερημικό τοπίο με χαμηλούς θάμνους, άλλοτε καταπράσινους  κέδρους με στρουφιχτούς κορμούς γερμένους από τους βοριάδες και αποτελούν παράδειγμα επιβίωσης. Ανάλογα με τις εποχές υπάρχουν φυτρωμένα κρινάκια και αγριαγκινάρες
      Η ενδιαφέρουσα γεωλογία της Χρυσής οφείλεται στο ηφαιστειογενές παρελθόν της, καθώς το νησί σχηματίστηκε από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου.  Δυτικά του όρμου Χατζηβόλακα έχουν εντοπιστεί ίχνη μινωικού οικισμού, που ήκμασε από το εμπόριο της πορφύρας που προέρχονταν από κογχύλια (Κόκκινη βαφή βασιλικών ρούχων). Εκεί κοντά υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα και ο φάρος του νησιού. Βορειοανατολικά του ξωκλησιού βρίσκεται η παλιά αλυκή της Ρόζας και νότια υπάρχουν πηγάδια, λαξευτοί τάφοι ο μεγαλύτερος των οποίων είναι Ρωμαϊκής εποχής.
      Η Χρυσή προστατεύεται από το ΝΑTURA 2000 ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με σπάνια χλωρίδα διαφορετικών ειδών πολλά από τα οποία είναι θερμόφυτα. Η πανίδα αποτελείται κυρίως από αγριοκούνελα. Το μήκος του νησιού είναι 5 χιλιόμετρα, το μέσο πλάτος 1 χιλιόμετρο, η έκταση 4,743 τ. χ και το υψηλότερο σημείο η Κεφάλα  ανατολικά του νησιού που φτάνει μόλις τα 27 μέτρα ύψος.-
Στον όρμο Βουγιού Μάτι

Στις αμμοθύνες.

Υπό τη σκέπη των κέδρων

Αμμοθύνες

Χρυσαφένια παραλία

Απολιθωμένα κοχύλια

Μοναδικός σχηματισμός

Εξωτική παραλία

Βόρεια της Κεφάλας.

Πεζοπορία

Γαλοζοπράσινα νερά.

Έρημος

Πάνω στην έρημο

Στη χρυσαφένια άμμο.

Γεύμα στους κέδρους

Κέδροι Λιβάνου

Στη σκιά των κέδρων.

Το μονοπάτι που συνδέει τις παραλίες.

Άποψη του κεδρόδασος

Μέσα στη μαγεία.

Στον όρμο Βουγιού Αμάτι

όρμος Βουγιού Μάτι.


-
     

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου