Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΛΜΥΡΟΥ ή ΚΕΡΗΣ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΛΜΥΡΟΥ ή ΚΕΡΗΣ
                                 Του Ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
     Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 έξι ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, εξερευνήσαμε το φαράγγι του Αλμυρού αρχής γενομένης από την έξοδο.
      Το φαράγγι του Αλμυρού ή Κέρης βρίσκεται στη θέση Ελληνοπεράματα περίπου 10 χιλιόμετρα δυτικά της πόλεως του Ηρακλείου. Αποτελεί μια φυσική όαση κοντά στην πολύβουη και πολύκοσμη πόλη του Ηρακλείου. Σχηματίζεται ανάμεσα στις κορφές Κέρης (υψ405μ)  και Καστροκεφάλας (υψ355μ).
   Αρχίζει από τους πρόποδες του βουνού Στρούμπουλα (υψ800μ) και καταλήγει στα Ελληνοπεράματα. Στην έξοδο του φαραγγιού εκεί που σταματάει ο χωματόδρομος συναντάμε τα ξωκλήσια, του Αγίου Αντωνίου, το οποίο παλιά ήταν το καθολικό της μονής του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Μαρίνας και της Αγίας Παρασκευής.
      Τα αρωματικά βότανα, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο και η θρούμπα βρίσκονται σε αφθονία χαρίζοντας στους επισκέπτες το άρωμα τους. Όσο εισχωρούσαμε το φαράγγι γίνονταν πιο πράσινο, πιο άγριο και εκπληκτικής ομορφιάς, το καλοκαίρι όμως   παραμένει ξηρό. Η κοίτη καλύπτεται στην αρχή από πλατάνια και σφάκες σε όλο το μήκος. Οι πλαγιές είναι κατάφυτες από πρίνους, χαρουπιές, σκίνους, σφεντάμια, τρεμιθιές, λιόπρινα και αγριελιές. Μέσα στις άγριες πλαγιές του φαραγγιού ενδημεί μια αποικία γυπών ή σκάρες, γεράκια και άλλα αρπαχτικά πουλιά.
  Το φαράγγι έχει πολλές ονομασίες, όπως Κέρης, Τζιτζαμέτη, Τριών Εκκλησιών,  Ελληνοπεραμάτων, Στρούμπουλα κλπ. Παλιά χρησιμοποιούνταν  από ομάδες σατανιστών, οι οποίοι έκαναν διάφορες τελετές και το αποκαλούσαν φαράγγι των φαντασμάτων.
       Το φαράγγι είναι εκπληκτικής ομορφιάς και αποτελεί σπουδαίο οικοσύστημα. Η όλη πορεία με την επιστροφή μας πήρε περίπου τέσσερις ώρες.
    Λίμνη Αλμυρού: Η πηγή του Αλμυρού βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού και είναι η μεγαλύτερη της Κρήτης. Από το βυθό της λίμνης αναβλύζουν τεράστιες ποσότητες υφάλμυρου νερού με αποκορύφωμα την άνοιξη με 40 κ. μ. το δευτερόλεπτο, που είναι σχεδόν γλυκό, ενώ το καλοκαίρι πέφτει στα 3κ.μ. το δευτερόλεπτο.
      Το νερό προέρχεται από τα παρακείμενα βουνά και από την οροσειρά του Ψηλορείτη. Από εκεί μέσω τεράστιων σπηλαίων που αναπτύσσονται στους «πλακώδεις ασβεστόλιθους», μπορεί μέσα σε 9 ώρες να φθάσει στην πηγή. Φαίνεται όμως ότι από κάποιο άγνωστο σημείο εισέρχεται θαλασσινό νερό μέσα στα υπόγεια ρέματα καθιστώντας το υφάλμυρο.
      Η αέναη ροή της πηγής σχηματίζει το ομώνυμο ποτάμι, το οποίο ελίσσεται και εκβάλει στην παραλία της Αμμουδάρας. Έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικότατος υδροβιότοπος με καλαμιώνες, υγρά λιβάδια, αλμυρίκια, μακία βλάστηση, φρύγανα και  συστάδες από φοίνικες του Θεόφραστου (372-287πχ). Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει ανάλογα με την εποχή διάφορα είδη πουλιών όπως, πάπιες, νερόκοτες, κορμοράνους, ενώ η χελώνα κρατάει στο βιότοπο ένα από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του είδους.-  
Οι ναοί Αγίας Μαρίνας και Αγ, Παρασκευής
Άποψη του φαραγγιού
Άγιος Αντώνιος
Άποψη φαραγγιού και στο βάθος ο Στρούμπουλας.
  

  

    
     

Παρθένο δάσος
Οι πλαγιές είναι δασωμένες


Εντυπωσιακό τοπίο
Μεγάλο πρινόδασος
Λέτε να κάνουν σατανισμούς
Άντε Λίντα πιο ψηλά.
Αγία Τριάδα
Εντυπωσιακό φαράγγι

Άποψη φαραγγιού από ψηλά

Λίμνη Αλμυρού.
0λόκληρη η παρέα γευματίζει.
Αγία Παρασκευή

Φοίνικες του Θεόφραστου


       
Στην πηγή Αλμυρός





2 σχόλια:

  1. Τρεις Εκλισιες ή Ροδιανο Φαράγγι λέγετε, δεν έχει καμία σχέση με τον αλμυρο, εινάι εντελος ξεχωριστό ξεροπόταμο και ουτε με την Κέρι έχει σχέση, είναι εξω απο το δάσος της Κέρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο βιβλίο της Νομαρχίας Ηρακλείου, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ, Έκδοσης Νομαρχίας Ηρακλείου 1971, στη σελίδα 21 αποκαλούν το φαράγγι, Αλμυρού (ή Κέρης ή Γκέντζ Αχμέτ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή