Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

KΟΡΦΗ ΣΕΛΕΝΑΣ-ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΟΝΗΣΙΜΟΥ

                 ΣΕΛΕΝΑ-OΡΟΠΕΔΙΟ ΟΝΗΣΙΜΟΥ
                       Του ορειβάτη Μανόλη Δακανάλη
      Η Σελένα  (υψ1559μ) είναι ένα από τα βουνά της Δίκτης που περιστοιχίζουν το οροπέδιο του Λασιθίου και βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του. Το βουνό οφείλει το όνομα πιθανώς στη Σελήνη και μάλιστα από τη Δωρική Σελάνα.
      Από το ορεινό  χωριό Μέσα Ποτάμοι (υψ880μ) που βρίσκονται φωλιασμένοι στις ανατολικές υπώρειες της Σελένας κάτω από μεγάλα Πλατάνια και καρυδιές, στις 12  Ιουνίου 2016 ο Ορειβατικός σύλλογος Μοιρών με αρχηγό τον γράφοντα, ανηφορήσαμε για την κορφή του βουνού.
     Στην αρχή ακολουθήσαμε ένα δασικό δρόμο μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, που είναι λίγο πριν από ένα διάσελο.
      Από το διάσελο ακολουθώντας ένα πολύ καλό μονοπάτι με πολλές φουρκέτες πάνω στη μαδάρα μας ανέβασε στην κορφή, χωρίς να το καταλάβουμε.
     Η θέα από εκεί πάνω ήταν πανοραμική-φανταστική, τόσο προς το Οροπέδιο του Λασιθίου που το είδαμε από άλλη οπτική γωνία, όσο  και προς τα  βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου και μέχρι τον Γέρο Ψηλορείτη.
      Πάνω στην κορφή υπάρχουν βομβαρδισμένα πολυβολεία-παρατηρητήρια πιθανώς από τους Άγγλους, τα οποία είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί την κατοχή με αγγαρεία από το χωριό Μέσα Ποτάμοι και την ευρύτερη περιοχή.
      Η επιστροφή έγινε από το οροπέδιο του Νήσιμου ή Ονήσιμου (υψ900μ), που βρίσκεται δυτικά της Σελένας και είναι ένα ακόμα μεγάλο οροπέδιο της Δίκτης. Στην αρχή κατεβήκαμε μια σπανή πλαγιά χωρίς μονοπάτι σε ένα μικρό οροπέδιο και από εκεί ένας δασικός δρόμος μας οδήγησε στο οροπέδιο του Ονήσιμου. Στο οροπέδιο καλλιεργούν ορισμένα κτήματα κυρίως με σπαρτά, αλλά παραμένουν και ακαλλιέργητα. Η κάθε εποχή δίνει στο οροπέδιο διαφορετική ομορφιά και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Η ονομασία προέρχεται από το μαθητή του Αποστόλου Παύλου, Ονήσιμο  και ίσως να υπήρχε παλαιότερα εκεί  ομώνυμος ναός. Στο οροπέδιο υπάρχουν δυο ξωκλήσια της Αγίας Αριάδνης και του Τιμίου Σταυρού πάνω σε ύψωμα. Δυτικά του οροπεδίου βρίσκεται η κορφή Καρφί (υψ1100 μ), στην οποία υπάρχει ιερό  και οικισμός του 1100 πχ.
      Διανύσαμε 13,4 χιλιόμετρα και καταλήξαμε στο χωριό Τζερμιάδο του Οροπεδίου Λασιθίου ύστερα από πέντε ώρες ευχάριστης και δροσερής πορείας.
      Τον καφέ μας πήραμε στο γραφικότατο χωριό Κράσι με τον μνημειακό πλάτανο και τις παλιές δεξαμενές του.-

       Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του Νότου φύλο 835 της 28-6-2016.
Άποψη ανατολικών κορφών της Δίκτης

Δεξαμενή στο Κράσι

Όλη η παρέα

Καστανιές



Οροπέδιο Ονήσιμου


Οι κορφές Σπαθί και Αφέτης της Δίκης

Με φόντο τη Δίκτη

Από την ανάβαση

Ανθρώπινη αλυσίδα

Μικρή στάση

Οι κορφές της Δίκτης Σπαθί και Αφέντησ

Λίγο πριν την κοεφή

Αζιλακόδασος Σελένας

Στην κορφή της Σελένας.

Πολυβολείο

Οροπέδιο Νήσιμου

Οροπέδιο Νήσιμου

Άποψη Νήσιμου


Μνημειακός πλάτανος στο Κράσι