Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΈΝΕΣ-ΑΓΙΟΦΑΡΑΓΓΟ-ΜΑΡΤΣΑΛΟΣ




         
 ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ-ΑΓΙΟΦΡΑΓΓΟ-
    ΜΑΡΤΣΑΛΟΣ
  Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη  
     Οι Καλοί Λιμένες είναι νέος παραλιακός οικισμός στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Το τοπωνύμιο είναι αρχαιότατο και αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (27, 8), διότι αποβιβάστηκε εκεί ο 
Απόστολος Παύλος, όταν το 61 μΧ  μεταφέρονταν στη Ρώμη. «Μόλις τε παραλεγόμενα αυτήν (την κατά Κρήτην Σαλμώνην) ήλθαμε εις τόπον τινά καλούμενων Καλούς Λιμένες, ως εγγύς ην πόλις Λασία».
      Τον όρμο των Καλών Λιμένων προστατεύουν το Μικρονήσι, πάνω στο οποίο υπάρχουν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑ ( της οικογένειας Βαρδινογιάννη) και το Μεγαλονήσι.
      Στις 27 Μαΐου 2018  ο Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών με μια μεγάλη κατά κανόνα νεανική ομάδα με αρχηγό τον Κωστή Μουζουράκη πήραμε το παλαιό μονοπάτι για το μαγευτικό Αγιοφάραγγο.
      Το Αγιοφάραγγο είναι ένα εξαιρετικό τοπίο με απόκρημνους βράχους, στους οποίους έχουν ασφαλιστεί πολλές πίστες αναρρίχησης. Το Αγιοφάραγγο και η ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων υπήρξε τόπος λατρείας από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ίσαμε σήμερα. Υπάρχουν σπηλαιώδεις ναοί και αμέτρητες σπηλιές στις οποίες ασκήτεψαν διαχρονικά πάρα πολλοί  ασκητές, μερικούς από τους οποίους η εκκλησία μας τους ανακήρυξε άγιους.
      Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Αντωνίου στα μέσα του Αγιοφάραγγου έχει πάρει τη σημερινή του μορφή  από τον 14ο αιώνα. Λίγο πιο κάτω  βρίσκεται ο Γουμενόσπηλιος κρυμμένος μέσα στους σκίνους, στον οποίο γίνονταν οι συνάξεις των ασκητών  μια ή δυο φορές το χρόνο. Έτσι η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως «Οι Άγιοι τόποι της Κρήτης».
      Συνεχίζοντας την πορεία μας το παλιό μονοπάτι  μας οδήγησε στον σπηλαιώδη ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που είναι σμιλευμένος μέσα στα κάθετα ασβεστολιθικά βράχια και ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως εκατόμβη στη διάρκεια των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
     Μέσα στην κοίτη της φαραγγοκοιλάδας του Μαρτσάλου συναντήσαμε μια όαση από φοίνικες του Θεόφραστου (372-287πχ), οι οποίοι προσδίδουν στο περιβάλλω μια αφρικάνικη αίσθηση. Οι φοίνικες αυτοί είναι ενδημικοί της Κρήτης και δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι.
     Καταλήξαμε στο μαγευτικό όρμο του Μαρτσάλου ( Καλό Λιμάνι στα Λατινικά)  με τα αλμυρίκια και τα κρυστάλλινα γαλανά νερά. Στη δυτική πλευρά του όρμου βρέθηκαν ίχνη από παραλίμνιο οικισμό του 1800-1600 π.χ.
     Όλοι μαγευτήκαμε από την ομορφιά του τοπίου, την ιστορικότητα της περιοχής, τις εναλλαγές του περιβάλλοντος και αποζημιωθήκαμε με τα Μπάνια μας στους  όρμους  Μαρτσάλο και  Αγιοφάραγγο.
     Η όλη πορεία ήταν άκρως ενδιαφέρουσα βαδίζοντας πίσω από τις σκιές των πατέρων που ασκήτεψαν σ αυτόν τον ιερό τόπο.
     Επιστρέψαμε πίσω από το ίδιο δρομολόγιο διανύοντας 17 χιλιόμετρα με δροσερό καιρό και μας πήρε συνολικά 7 ώρες ευχάριστης πορείας.-  
Προς Αγιοφάραγγο.

Προς Αγιοφάραγγο.

Όρμος Αγιοφάραγγου.


Έξω από τον Γουμενόσπηλιο.

Αγιοφάραγγο.

Ρλιά με τον Λαβύρινθο

Άγιος Αντώνιος.

Αγιοφάραγγο.

Στην κορφή προς Μάρτσαλο

Όρμος Μαρτσάλου.


Παναγία Μαρτσάλου

Φαραγγοκοιλάδα Μαρτσάλου

Μικρή Όαση

Κάτω από τους φοίνικες

Όρμος Μαρτσάλου.
Όρμος Μαρτσάλου


Όρμος Μαρτσάλου

Όρμος Αγιοφάραγγου.

Βάραθρο Βουρβουλίτη

Άγιος Παύλος

Παγωμένο καρπούζι

Μικρονήσι με τις εγκαταστάσεις



Όρμος Καλών Λιμένων
  
   
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου