Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΟΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟΣ ή ΚΕΔΡΟΣ


                      ΟΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ή ΚΕΔΡΟΣ 
                              ΑΠΟ ΓΕΡΑΚΑΡΙ
                          Του  ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
         Το Γερακάρι (υψ680μ) είναι ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο μέσα στο πράσινο και είναι γνωστό στην Κρήτη για την μεγάλη παραγωγή  κερασιών. Το 1944 το κατέστρεψαν οι Γερμανοί-ναζί μαζί με τα χωριά του Κέδρου, όπως τα αποκαλούν και τα αποδεκάτισαν με τις  εκτελέσεις πατριωτών.  Η αιτίες ήταν, γιατί βοήθησαν τους αντάρτες και γιατί από εκεί πέρασαν οι απαγωγείς του στρατηγού Κράϊπε.
       Ο Ορειβατικός Ηρακλείου (μαζί και ο γράφων) με αρχηγό την Άρια Χατζηβασίλη στις 24 Μαΐου 2015  κάναμε εκκίνηση από το καταπράσινο Γερακάρι για την κορφή του όρους Κέντρο ή Κέδρος. Στην αρχή για περίπου τρία τέταρτα ακολουθήσαμε ένα ανηφορικό χωματόδρομο και μετά πήραμε ένα οφιοειδές μονοπάτι (Ε4), που ήταν  πολύ ανηφορικό, ελίσσονταν μέσα σε δάσος από σφεντάμια, λουτσές (Βερβερίς), κεντούκλες (αστράγαλοι), ανθισμένες αγκαραθιές, άλλους θάμνους και φρύγανα.
     Στα 1250 μέτρα υψόμετρο συναντήσαμε μια «όαση» περιφραγμένη, με  τσιμεντένια τραπέζια, ένα πολύ μεγάλο πλάτανο και μια πηγή με κρυστάλλινα κατάκρυα νερά.
       Η πορεία συνεχίστηκε σε μια πολύ ανηφορική πλαγιά, το μονοπάτι ήταν σχεδόν κατεστραμμένο και μια ξεθωριασμένη σήμανση μας οδηγούσε προς την κορφή. Στα ριζιμιά  κάθετων βράχων συναντήσαμε ένα μεγάλο σπήλαιο, που  στα σωθικά του φιλοξενεί την πέτρινη εκκλησία του Προφήτη Ηλία προστάτη των ορειβατών. Μια πηγή έξω από τη σπηλιά με τα κατάκρυα νερά της δίνει νάμα ζωής σε κάθε ορειβάτη και διερχόμενο. Στα κάθετα βράχια  εκείθεν του σπηλαίου που έχουν αρκετό μήκος, κρέμονται αρκετές μηλίτσες της οικογένειας κράταιγος όπως αυτές του Κόφινα των Αστερουσίων ορέων.
        Η πορεία  ήταν πιο ομαλή στη  μαδάρα και  μια αναπνοή πριν την κορφή υπάρχει το πέτρινο εκκλησάκι της Αναλήψεως. Η κορφή του βουνού ύστερα από τέσσερις ώρες σκληρής ανάβασης γέμισε από ορειβάτες. Η θέα λόγω της διαύγειας ήταν φανταστική, απολαύσαμε όλα τα τοπία και γίναμε ένα με το βουνό, το οποίο μας περίμενε για  να συνομιλήσουμε.
       Το Όρος Κέντρο  (υψ1777μ) αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα  έχει κωνικό σχήμα, το ανάγλυφο του εδάφους είναι τραχύ, με μικρά φαράγγια και ρέματα. Οι πολλές πηγές και οι καταρράχτες  χαρακτηρίζουν το βουνό, που το χειμώνα  με την ορμητική πτώση των υδάτων αποτελούν ένα κόσμημα. Ο Κέντρος περιλαμβάνεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Νatura 2000.
      Στις βόρειες υπώρειες του βουνού πάνω από το Άνω Μέρος βρίσκεται η ερειπωμένη μονή Καλοείδαινας-Παναγίας του 13ου ή 14ου αιώνα και  αναπαλαιώθηκε  την περασμένη δεκαετία.
       Ο Ορειβατικός Ηρακλείου έκανε διάσχιση του βουνού και κατέληξε στο γραφικό χωριό Άνω Μέρος από τη βόρεια πλευρά. Ο γράφων επέστρεψε πίσω από το ίδιο δρομολόγιο εξ αιτίας του αυτοκινήτου, που είχε αφήσει στο Γερακάρι και κράτησε δυόμιση ώρες.-
        
Πόσες τρύπες έχει ο πλάτανος;


Λίγο πριν την κορφή

Μόλις πήραμε το μονοπάτι

Οι αγκαραθιές ήταν ανθισμένες.

Περπατούσαμε σε δάσος από σφεντάμια.

Μικρή ξεκούραση.

Μαγευτικό τοπίο

Μικρή όαση στα 1250 μέτρα υψ.

Στη μαδάρα.


Στο σπήλαιο του Προφ. Ηλία

Πηγή έξω από το σπήλαιο.

 Ο σπηλαιώδης ναός του Πρφ. Ηλία

Ξεκούραση

Μικρή στάση στο εκκλησάκι της Ανάληψης

Η αρχηγός Άρια στην κορφή.

Το σπήλαιο στα κάθετα βράχια

Μικρή όαση


Όλοι στην κορφή

Ο γράφων στην κορφή

Μηλίτσα στα βράχια
Μέσα από τη σπηλιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου