Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΩΓΕΙΑ -ΥΑΚΙΝΘΟΣ


                             ΑΝΩΓΕΙΑ – ΥΑΚΙΝΘΟΣ
                              Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
      Νωρίς το πρωί  στις 27-9-2015 ανηφόρησα από τη θέση «Πάνω αμπέλια» (υψ800μ) των Ανωγείων με προορισμό τον Άγιο Υάκινθο. Η πορεία γίνονταν σε αρκετά σημεία πάνω στο μινωικό μονοπάτι, που οδηγούσε από την αρχαία Αξό στο μινωικό οικισμό της Ζωμίνθου και  συνέχιζε για το Ιδαίο Άντρο στο μαγευτικό Οροπέδιο της Νίδας.
      Όλες η πλαγιές και λαγκαδιές των βουνών που διάβαινα είναι δασωμένες κυρίως με σφεντάμια. Στη θέση «Βρουλίδια» απλώνεται το δεύτερο σε μέγεθος  πρινόδασος του Ψηλορείτη μετά το δάσος του Ρούβα. Στην ανατολική πλευρά του δάσους των Βρουλιδιών στη θέση «Κάρχος»  συναντά ο ορειβάτης μια πηγή με πέτρινη δεξαμενή, η οποία αναφέρεται ως «Κάρχια» από τη μινωική εποχή.
     Οι αχλαδιές, οι τρικοκιές βρίσκονταν σε πλήρη καρποφορία και με φίλεψαν με τους γευστικότατους οικολογικούς καρπούς τους.
     Τα χορτάρια φύτρωσαν λόγω των βροχοπτώσεων και το βουνό είχε γίνει καταπράσινο. Τα δέντρα επιδίδονταν σε ένα χρωματικό όργιο λόγω  της εποχής από το χρυσαφί, το κίτρινο, ως το κόκκινο της σκουριάς με τα φύλλα ακόμη πάνω στα κλαδιά, έτσι δημιουργούσαν μια πανδαισία χρωμάτων.
     Ύστερα από δυο ώρες ευχάριστης και δροσερής πορείας έφθασα στη θέση Φούρνους(υψ1200μ) περιοχής Ανωγείων, όπου βρίσκεται ο Άγιος Υάκινθος των ερωτευμένων. Εκεί συνάντησα μια παγκρήτια παρέα, η οποία είχε διανυκτερεύσει σε σκηνές και  πάνω στο πράσινο χορτάρι γίνονταν κάποια διάλεξη.
     Το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Υάκινθου κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων το 1998. Η ιδέα της ανέγερσης του ναΐσκου στα βουνά του Ψηλορείτη, όπου θα βρίσκει στέγη και καταφύγιο ο έρωτας των νέων, βρήκε αρκετούς φίλους, μεταξύ των οποίων και ανθρώπους του πνεύματος.
     Η κατασκευή του ναού είναι υστερομινωικής  αρχιτεκτονικής,  συνδέεται με τους  θολωτούς τάφους, όπως και τα μητάτα καταλύματα των βοσκών. Αναγέρθηκε δε υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Σταύρου Βιδάλη.
     Ο Άγιος Υάκινθος κατάγονταν από την Καππαδοκία και μαρτύρησε το 98 μΧ επί αυτοκράτορα Τραϊανού σε ηλικία 20 ετών, αρνούμενος να πάρει φαγητά ειδωλολατρικών θυσιών. Ο δικός μας Άγιος των ερωτευμένων γιορτάζει στις 3 Ιουλίου σε ένα ελληνικό ορθόδοξο πανηγύρι.
     Στην επιστροφή έγινα για μιάμιση ώρα βοσκός μαζί με τον ανιψιό μου Μπασάκο (Γιώργη Κεφαλογιάννη), ο οποίος  κατέβαζε τα πρόβατα από τα μεγάλα υψόμετρα στη  θέση «Πάνω Αμπέλια». Τρέχαμε μαζί με το κοπάδι, θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια και ήταν για μένα  μια απροσδόκητη έκπληξη.
     Η πορεία που πραγματοποίησα ήταν κυκλική με ήπιες υψομετρικές διαφορές και ενδείκνυται για ορειβατικούς συλλόγους. Η εκκίνηση άρχισε από τα Πάνω Αμπέλια-Κολέτσι-Χαρματούσα-Κάρχος-Υάκινθος-Κάμποι-Πηδήματα-ΜεγάλαΠλάγια  επιστροφή στα Πάνω Αμπέλια και μου πήρε  συνολικά 5 ώρες.-


Μάντρα βοσκού

Στο βάθος ο Ψηλορείτης

Η κορφή Χαμένι


Πηγή Κάρχος


Δάσος Βρουλιδιών

Τρικοκιά με καρπούς

Υάκινθος

Υάκινθος από ανατολικά


Ο ναός των ερωτευμένων

Θέατρο στον Υάκινθο

Υάκινθος

Μητάτο βοσκού

Δάσος από σφεντάμια

Στους Κάμπους

Μεταφέρουν τα πρόβατα


Καρποφορία κορομηλιάς

Ορπέδιο στους Κάμπους

Πλήρης παραγωγή αχλαδιών

Άποψη του δάσους

Λιμνοδεξαμενή Ανωγείων

Πάνω Αμπέλια από ψηλά


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου