Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

ΠΑΝΑΓΊΑ ΒΗΘΑΝΟΣ- ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΡΑΦΟΥΛΑ

                                 ΦΑΡΑΓΓΙ   ΤΡΑΦΟΥΛΑ
                              Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
          Το ξωκλήσι της  Παναγίας  στη  Βήθανο είναι κτισμένο μέσα σε σπήλαιο  και πάνω από το υπέρθυρο γράφεται η ημερομηνία 20-5-1765, χωρίς να γνωρίζομαι σε τι αναφέρεται. Αρκετός κόσμος επισκέπτεται το ναό να πάρει αγίασμα που σταλάζει από το βράχο σε μαρμάρινη γούρνα στο Ιερό βήμα. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι την εικόνα της Παναγίας τη βρήκε ένας βοσκός στο σπήλαιο και τη μετέφερε  σε  κοντινό ξωκλήσι. Κατά ανεξήγητο όμως τρόπο η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται στο σπήλαιο  από το ξωκλήσι τρεις φορές. Για να ευχαριστήσει την Παναγία ο βοσκός έκτισε το  εκκλησάκι στο σπήλαιο.
         Ο Ορειβατικός Μοιρών στις 26-6-2016 με αρχηγό το Νίκο Δασκαλάκη ύστερα από ένα προσκύνημα στο εκκλησάκι της Παναγίας κατηφορίσαμε  στο εντυπωσιακό φαράγγι του Τράφουλα.
        Το φαράγγι σχηματίζεται ανατολικά από το χωριό Κρότος στα Αστερούσια Όρη και καταλήγει στη θάλασσα. Στο ενδιάμεσο το φαράγγι στενεύει πάρα πολύ με κάθετους βράχους, που σχεδόν κρύβουν τη θέα προς τον ουρανό και βλέπουμε απίθανους γεωλογικούς σχηματισμούς. Κατόπιν το φαράγγι ανοίγει, στην κοίτη του οποίου φύονται λυγαριές και σφάκες (πικροδάφνες). Προς την έξοδο συναντάμε το δεύτερο μικρότερο στένεμα, το οποίο είναι εντυπωσιακό και φθάνει ίσαμε τη θάλασσα.  Λέγεται και φαράγγι του Πηδημάτου επειδή είναι πολύ στενό και ένα άγριο κατσίκι μπορεί να πηδήξει από τη μια πλευρά στην άλλη. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν λίγα δύσκολα περάσματα που απαιτείται αυξημένη προσοχή για την αποφυγή ατυχήματος. Όλη η περιοχή είναι κατάφυτη με μικρούς θάμνους και αρωματικά φυτά, θυμάρια, θρούμπες και φασκόμηλα, τα οποία ευωδίαζαν στο πέρασμα μας.
        Το φαράγγι μετά από μιάμισης ώρας περπάτημα καταλήγει στον ομώνυμο όρμο του Τράφουλα, σε μια απομονωμένη παραλία με μαύρη σπειρωτή άμμο και βότσαλα. Ο όρμος προστατεύεται δεξιά και αριστερά με απότομα βράχια, μερικά από τα οποία προσφέρονται για αναρριχήσεις. Η σκιά απουσιάζει παντελώς από την παραλία και υπάρχει μόνο στις σπηλιές που σχηματίζονται στα βράχια των ακτών, όπου καταφεύγουν οι  λίγοι επισκέπτες ντόπιοι και ξένοι. Λόγω της απομόνωσης έχει χαρακτηριστεί παραλία των γυμνιστών.
         Απολαύσαμε το μπάνιο μας στα κρυστάλλινα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους και επιστρέψαμε στο σημείο εκκίνησης από την περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου της Λούτρας. Πραγματοποιήσαμε μια ενδιαφέρουσα κυκλική πορεία διάρκειας τριών ωρών με δροσερό αεράκι.-
Αλιευτικό καταφύγιο Λούτρας

Παναγία Βήθανος

 Σχιστός βράχος στην Βήθανο

Στη Βήθανο.

Η παρέα στη Βήθανο.

Σαφάρι στα Αστερούσια όρη.

Είσοδος στο φαράγγι Τράφουλα.

Λυγαριές στην κοίτη του Τράφουλα.

Στενά κάθετα βράχια

Μεγάλος βράχος διακλαδώνει το φαράγγι

Λίγο δύσκολο πέρασμα.

Κάθετα βράχια

Μονοπάτι προς Λούτρα

Προς την έξοδο του τράφουλα.

Άποψη φαραγγιού

Δυτική πλευρά του όρμου Τράφουλα

Ανατολική πλευρά όρμου

Στα μαρμαρένια βράχια

Τέσσερις νεράιδες

΄Ορμος Τράφουλα.

Το αγρίμι στέκει στο τσουγκρί

Δεύτερο στένεμα Τράφουλα

Από την επιστροφή

         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου