Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

33η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΤΗ



                  33η  Παγκρήτια  Συνάντηση Ορειβατών
                        στο  Αστιβιδωπό της Δίκτη
                                            Του Δακανάλη Μανόλη
                                                    αντιπροέδρου ΕΟΣ. Μοιρών

     Πραγματοποιήθηκε από 14-15 Σεπτεμβρίου 2013  στη θέση «Αστιβιδωπό» (υψ1000μ), λίγο πριν το οροπέδιο του Καθαρού η 33η παγκρήτια ορειβατική συνάντηση με οργανωτή και οικοδεσπότη τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου – Βιοκίνηση. Συμμετείχαν περίπου 170 ορειβάτες από όλη την Κρήτη, ενώ ο Ορειβατικός Μοιρών με τις 39 συμμετοχές του είχε την πρωτιά. Στο χώρο της συγκέντρωσης μέσα σε λίγες ώρες στήθηκαν κάτω από τους πρίνους πολύχρωμες σκηνές και δημιουργήθηκε ένα μικρό παγκρήτιο χωριό.
     Το βράδυ στις 14 έγινε η καθιερωμένη τελετή με προσφωνήσεις και ανταλλαγές δώρων των προέδρων  των ορειβατικών  συλλόγων της Κρήτης. Συζητηθήκαν διάφορες απόψεις σχετικά με τα ενδημικά αρωματικά βότανα του νησιού και διάφορα άλλα θέματα του περιβάλλοντος. Αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση το Σεπτέμβριο του 2014,  θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΟΓΓΟ ΜΟΙΡΩΝ, σε θέση που θα καθοριστεί αργότερα.
    Ακολούθησε το δείπνο  που αποτελούνταν από βραστό κρέας με πιλάφι και διάφορα άλλα εδέσματα. Στη συνέχεια έγινε γλέντι με ζωντανή κρητική  μουσική, χωρίς ηχορύπανση μέχρι αργά το βράδυ.
    Την επομένη μέρα μετά το πρωινό πραγματοποιήθηκαν δυο ορειβατικές πορείες: Στην πρώτη συμμετείχαν  18 ορειβάτες και έκαναν μια δύσκολη ανάβαση στην  κορφή Τσίβη»  (1664μ) της Δίκτης, η οποία κράτησε περίπου έξι ώρες.
     Στη δεύτερη σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή με πάνω από 80 ορειβάτες και ορειβάτισσες από όλη την Κρήτη. Ακλουθήσαμε ένα οφιοειδές μονοπάτι, που ελίσσονταν μέσα σε ένα μεγάλο δάσος, που αποτελούνταν από πρίνους, σφεντάμια, λιόπρινα, αζίλακες και κυπαρίσσια. Τα κυπαρίσσια είναι εντυπωσιακά, καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος του δάσους,  εξ ου και κυπαρισσόδασος. Η μια λαγκαδιά διαδέχονταν την άλλη και δεν ξέραμε τη θα βρίσκαμε στην επόμενη στροφή. Συναντήσαμε πλατώματα και  ψηλά σημεία (μπαλκόνια) με μεγάλη θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλου. Όλες οι πλαγιές ήταν κατάφυτες από Αντωναΐδα ή Kαλοκοιμηθιά (άγρια μαντζουράνα), ενδημικό φυτό της Κρήτης. Το φυτό αυτό απαντάται σε μεγάλη ποσότητα στο όρος Δίκτη και σε μικρότερη στα Λευκά Όρη. Κατά τους ειδικούς το βότανο αυτό δρα ως σηπτικό, αντιρρευματικό, επουλωτικό, βοηθά το χρόνιο άσθμα και είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό για το έλκος του στομάχου.
     Η διαδρομή ήταν κυκλική, πραγματοποιήθηκε μέσα στο δάσος κάτω από τη σκιά των δέντρων. Εξαίρεση αποτελούσαν μικρά διάκενα στα πλατώματα και κράτησε περίπου τέσσερις ώρες.
     Το μεσημεριανό γεύμα αποτελούνταν από την παραδοσιακή φασολάδα και διάφορα συνοδευτικά. Μετά το γεύμα  σήμανε και η λήξη της παραπάνω  συνάντησης.
      Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου για την καλή επιτυχία της διοργάνωσης τα μέλη του Δ.Σ. και όλους που συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση της.-
  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του νότου φύλλο 695/24-9-2013.
  Αναρτήθηκε στο idi45.blogspot.com.


Η κατασκήνωση

Η Γραμματεία

Η παρέα των Μοιρών

Έτοιμο το πιλάφι

Γλέντι χωρίς ηχορύπαντση

Με το φίλο Γιώργη Σταυρακάκη

Έτοιμοι για την πορεία

Αντωναίδα

Πορεία στο δάσος

Κυπαρισσόδασος

Άποψη του δάσους

Ανθρώπινη αλυσίδα στο κυπαρισσόδασος

Ο Γιάννης λέει ανέκδοτα

Ευχάριστη πορεία

΄Ολοι κάτω από τον πρίνο

Λίγη ανηφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου