Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΜΠΑΛΟΣ-ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ-ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ


    ΜΠΑΛΟΣ-ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ-ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ
    Του Ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
     Από το χωριό Καλυβιανή του Δήμου Κισάμου ακολουθήσαμε ένα χωματόδρομο μήκους 10 χιλιομέτρων μέτριας βατότητας, ο οποίος μας ανέβασε στη χερσόνησο Κόρικος (από την αρχαία Κωρυκία) σε ένα μεγάλο πλάτωμα με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και αναψυκτήριο. Η χερσόνησος έχει μήκος 12 χιλιόμετρα, πλάτος 4, την κορφή Γεροσκίνος (υψ762μ) και καταλήγει στο ακρωτήριο Βούξα. Στο ακρωτήριο Κώρυκο υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αγίου Σώστη.
      Ένα κατηφορικό μονοπάτι από καλντερίμι μας οδήγησε στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Στο αντίκρισμα από ψιλά της τροπικής λιμνοθάλασσας μαγευτήκαμε κυριολεκτικά, από το μοναδικό θέαμα που είδαμε κάτω από τα πόδια μας. Τα νερά  της λιμνοθάλασσας είναι αβαθή, ο βυθός και η παραλία είναι στρωμένες με κάτασπρη άμμο, η οποία προσδίδει στα νερά  ένα αστραφτερό σμαραγδένιο και εξωτικά έντονα γαλαζοπράσινα χρώματα. Η χερσόνησος του Μπάλου με το ακρωτήρι Τηγάνι, τα νησιά Ήρεμη Γραμβούσα και Άγρια Γραμβούσα σχηματίζουν ένα προστατευτικό κλοιό στη λιμνοθάλασσα.
      Άτομα από όλο τον κόσμο που αγαπούν τη φύση την περιπέτεια, τη διαφορετικότητα, επισκέπτονται καθημερινά τούτο το εξωτικό τοπίο και απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα κρυστάλλινα και ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας.
       Τα συμπλέγματα των παραπάνω νησιών, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου μέχρι την Άγρια Γραμβούσα αποτελούν ένα σημαντικότατο υδροβιότοπο της ανατολικής Μεσογείου.
      Τα νησί της ήρεμης Γραμβούσας έχει τριγωνικό σχήμα με πλευρές ενός χιλιομέτρου και ύψος 137 μέτρα. Πάνω στον απόκρημνο αυτό βράχο οι Ενετοί έκτισαν το 1579-84 ένα από τα ποιο ισχυρά κάστρα της Κρήτης. Το φρούριο παραμένει στα χέρια των Ενετών μετά το 1669 που κατέλαβαν οι Τούρκοι την Κρήτη   μέχρι το 1692, οπότε το κατέλαβαν οι Τούρκοι κατόπιν προδοσίας.
     Η Γραμβούσα έχει συνδεθεί στενά με τις «Κωρύκιες νήσους» του Ομήρου. Αν αυτό αληθεύει η Ήρεμη Γραμβούσα είναι το νησί του Αιόλου και της Οδύσσειας.
     Η θέα του κόλπου της  Φαλάσαρνας από ψηλά με την ασπροκαφετί αμμουδιά μήκους 3 χιλιομέτρων, τις βραχονησίδες, τα ελαιόδεντρα και τα πολυάριθμα θερμοκήπια είναι εντυπωσιακή.
    Η Φαλάσαρνα βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κρήτης νότια από τον Μπάλο. Θεωρείται  μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου με τρικουάζ νερά, ψιλή άμμο και αμμοθήνες. Η περιοχή δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες, χάρις στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, εξυπηρετούνται δε από από πολλές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα καταλύματα.
     Εδώ υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας της δυτικότερης πόλης της Κρήτης, η οποία κατά την Ελληνιστική εποχή (323 πχ Χ 31μχ) ήταν αξιόλογη δύναμη και εξουσίαζε ολόκληρη τη χερσόνησο της Κωρυκίας (Γραμβούσας). Το 184 πχ την κατέλαβε η Κυδωνία.-
 Πηγές: Βιβλίο ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ αριθμ.10 του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σελ 132 και 142.
              ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Θεοχάρη Δετοράκη σελ. 282-284.
              Βικιπαίδεια.
       
Μπάλος ακρωτ.Τηγάνι

Καστέλλι Κισάμου



Ο Τροπικός Μπάλος

Μπάλος


Μπάλος

Ήρεμη Γραμβούσα

Μπάλος ακρωτ. Τηγάνι

Σμαραγδένια φύση


Όλο το σύμπλεγμα

Άσπρη άμμος

Μπάλος ακρωτ. Τιγάνι

Στο εξωτικό τοπίο Μπάλος

Φαλάσαρνα με αμμοθήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου