Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΤΑΛΑ - ΟΡΜΟΣ ΒΑΘΥ

ΜΑΤΑΛΑ-ΟΡΜΟΣ ΒΑΘΥ
                       Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

        Τα Μάταλα ήταν αρχαία πόλη της Κρήτης και αποτελούσε επίνειο της Φαιστού στη Μινωική εποχή και  της Γόρτυνας στη Ρωμαϊκή. Υπάρχουν λείψανα αρχαίου οικισμού και κάστρου. Εδώ ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου (Οδύσσεια γ 293), ενώ κατά το μύθο ο Δίας κολύμπησε μέχρι την ακτή των Ματάλων με μορφή ταύρου, έχοντας την Ευρώπη στην πλάτη του και κατέληξε στη Γόρτυνα.
       Στην απόκρημνη ακτή των Ματάλων υπάρχουν λαξευμένες σπηλιές στον ασβεστόλιθο, που χρησιμοποιήθηκαν κατά στην αρχαία εποχή ως τάφοι, αλλά και ως κατοικίες όπως γράφεται. Οι χίπις εμφανίστηκαν στο μικρό ψαροχώρι Μάταλα το 1967, το οποίο δεν είχε ιδιαίτερες υποδομές και κατοίκησαν στις σπηλιές, εκδιώχθηκαν όμως το 1971. Σήμερα τα Μάταλα αποτελούν ένα μαγευτικό τουριστικό θέρετρο γνωστό ανά τον κόσμο.
       Το πρωί  στις 22 Οκτωβρίου 2017 τριάντα πέντε ορειβάτες των ορειβατικών συλλόγων Μοιρών και Ρεθύμνου με αρχηγούς τους Σαββάκη Νεκτάριο και Μουζουράκη Κώστα, πήραμε το μονοπάτι νότια των  Ματάλων  με προορισμό τη μαγευτική παραλία του Όρμου Βαθύ.
      Το μονοπάτι φθάνει ίσαμε την παραλία των γυμνιστών της  Κόκκινης Άμμου, που έχει χαρακτηριστεί μια από τις ωραιότερες της Κρήτης. Στη συνέχεια η πορεία συνεχίστηκε παραλιακά χωρίς μονοπάτι, στο πλάι ψηλών κάθετων γκρεμών με σαγηνευτική θέα στον Κόλπο της Μεσαράς.
      Κάναμε αρκετά ανεβοκατεβάσματα με ήπιες και δύσκολες υψομετρικές διαφορές σε μαλακό ασβεστόλιθο, στον οποίο σχηματίζονται διαδοχικά πέντε συνεχόμενοι άγριοι όρμοι-φιόρδ στις εξόδους μικρών φαραγγιών. Η θάλασσα έχει απογυμνώσει τον ασβεστόλιθο αποκαλύπτοντας πολλά απολιθώματα. Η μετάβαση από όρμο σε όρμο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή του ορειβάτη και ο πιο σύντομος τρόπος προσπέλασης είναι πλησίον της ακτογραμμής. Η όλη δε περιοχή θυμίζει άγριο αφρικάνικο τοπίο και καλύπτεται με αραιούς σκίνους χαμωτούς κέδρους, θυμάρια, αγρουλίδες, ελάχιστες μικρές χαρουπιές και άλλους μικρούς θάμνους.
     Η πορεία κατάληξε στον Όρμο Βαθύ με την προστατευμένη παραλία, τα λίγα αλμυρίκια και ένα υποτυπώδες καφενεδάκι, που λειτουργεί το καλοκαίρι. Η ονομασία της συγκεκριμένης παραλίας δεν είναι τυχαία, καθώς η θάλασσα εισχωρεί «βαθιά» μέσα στην ξηρά ανάμεσα σε δυο άγριες ασβεστολιθικές πλαγιές και αποτελεί ασφαλές καταφύγιο των ψαράδων. Το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του όρμου σε συνδυασμό με την παρθένα φύση είναι η επιβράβευση του οδοιπόρου. Η μέρα ήταν φθινοπωρινή με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.
    Διαπιστώσαμε ότι είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές, που μπορεί να επιχειρήσει κάποιος στην περιοχή των Δυτικών Αστερουσίων.
    Η πορεία όπως αποδείχτηκε απαιτεί καλή φυσική κατάσταση λόγω μεγάλης απόστασης (11χλμ), της έλλειψης μονοπατιού, σκιάς και μας πήρε πέντε συνολικά ώρες.
    Η επιστροφή μας στα Μάταλα δια θαλάσσης με φουσκωτό ήταν ονειρεμένη, καθώς θαυμάσαμε τα άγρια αυτά τοπία από άλλη οπτική γωνία.-











Όρμος Βαθύ



Φυσικό τούνελ



Κόκκινη Άμμος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου