Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΚΕΚΛΙΜΕΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ

                        ΠΙΖΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
          Του Δακανάλη Μανόλη πρώην Αγρονόμου
     Στα πλαίσια της πολυήμερης κρουαζιέρας των Μινωικών Γραμμών στην Ιταλογαλλική Ριβιέρα στις 8-11-1999, επισκεφτήκαμε την ιστορική πόλη της Πίζας, που ανήκει στην επαρχία της Τοσκάνης και μετράει 90.000 κατοίκους. ‘Eχει οικονομική και πνευματική ανάπτυξη, ενώ το πανεπιστήμιο της λειτουργεί από το 1343. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Άρνος.
     Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας άρχισε να κατασκευάζεται ως καμπαναριό με μάρμαρο και πέτρα το 1173, από τους αμφιλεγόμενους αρχιτέκτονες αδελφούς Γκουλιέλμο και Μπονάνο Πιζάνο. Ύστερα από έρευνα που έγινε το 2001 υποδεικνύει το γνήσιο αρχιτέκτονα του πύργου της Πίζας τον Ντιοτισάλβι. Η ακούσια κλίση του Πύργου έγινε όταν οι εργασίες βρίσκονταν στο δεύτερο όροφο, γιατί όπως γράφεται θεμελιώθηκε πάνω σε αδύναμο υπέδαφος και σταμάτησαν τις εργασίες. Το 1272 ο αρχιτέκτονας Τζοβάνι Ντι Σιμόνε και οι μηχανικοί έκτισαν τους πάνω ορόφους, με τη μια πλευρά να είναι υψηλότερη από την άλλη. Ο έβδομος όροφος ολοκληρώθηκε το 1319. Το καμπαναριό προστέθηκε το 1372 και τοποθετήθηκαν επτά καμπάνες μια για κάθε νότα της μουσικής κλίμακας. Η κατασκευή διήρκεσε 199 χρόνια και το ύψος του Πύργου είναι 55.86 μέτρα. 
      Η φήμη της πόλης εν πολύς οφείλεται στον κεκλιμένο πύργο της Πίζας, ο οποίος βρίσκεται στη μεγάλη πλατεία των θαυμάτων του Καθεδρικού ναού Diazza del Duomo. Ο Καθεδρικός ναός είναι τεράστιος, επιβλητικός, με πολλές αρχιτεκτονικές πινελιές και συμβολίζει την ζωή. Το βαφτιστήριο αντιπροσωπεύει τη γέννηση, εκεί βαπτίστηκε ο μεγάλος Αστροφυσικός Γαλιλαίος το 1565 και είναι το μεγαλύτερο της Ιταλίας. 
     Το Κοιμητήριο Κάμπο Σάντο στην άκρη της πλατείας συμβολίζει το θάνατο. Το κοιμητήριο κτίστηκε από ένα όγκο ιερού χώματος από το Γολγοθά, που μεταφέρθηκε στην Πίζα κατά την 4η Σταυροφορία από τον Ουμπάλντο ντε Λανφράγκι. Ένας θρύλος αναφέρει, ότι τα πτώματα που θάβονταν στο κοιμητήριο, η αποσύνθεση των γίνονταν μέσα σε 24 ώρες.
     Η πλατεία των θαυμάτων Duomo του καθεδρικού ναού αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ONESCO από το 1987. Η Πίζα προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου και το πρώτο που επισκέπτονται είναι ο κεκλιμένος πύργος. Όλοι μας μείναμε κατενθουσιασμένοι, γιατί γνωρίσαμε αυτά τα μοναδικά αρχιτεκτονικά και αξιόλογα μνημεία.
     Ο Ιταλός ξεναγός στο λεωφορείο μας είπε, ότι υπάρχει μια μεγάλη κόντρα μεταξύ των δήμων της Φλωρεντίας και της Πίζας. Κυκλοφορεί από παλιά η παροιμία στη Φλωρεντία που λέει: «Καλύτερα λείψανο στο σπίτι, παρά φιλοξενούμενος της Πίζας στο σπίτι».- Πηγές: Βικιπαίδεια Κεκλιμένος πύργος της Πίζας. Travelen.eu/ Πίζα. Φωτογραφίες Δακανάλης Μανόλης και από το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου