Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

                        ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ 
     Του Δακανάλη Μανόλη πρώην Αγρονόμου Στα πλαίσια της πολυήμερης κρουαζιέρας των Μινωικών Γραμμών στην Ιταλογαλλική Ριβιέρα στις 9-11-1999 επισκεφτήκαμε την πόλη της Φλωρεντίας (υψ50μ), που ανήκει στην Περιφέρεια της Τοσκάνης και μετράει 400.000 Φλωρεντιανούς. Η πόλη είναι κτισμένη ανάμεσα σε πέντε λόφους και την διασχίζει ο Άρνος ποταμός. Είναι Ετρουσκικής και Ρωμαϊκής προέλευσης, ιδρύθηκε το 200πχ και το όνομα της το έδωσε ο Ιούλιος Καίσαρας. Όταν την επισκέφτηκε ήταν ανθισμένα τα λουλούδια και την ονόμασε πόλη των λουλουδιών.
      Ήταν μεγάλο κέντρο εμπορίου το Μεσαίωνα και κυβερνήθηκε από το 1434 κυρίως από την αριστοκρατική οικογένεια των Μεδίκων. Κατασκευάστηκαν πολλά παλάτια από τις μεγάλες αριστοκρατικές οικογένειες, όπως το Palazzo de Popolo (Ανάκτορο λαού), Βέκκιο παλαιό ανάκτορο (στεγάζεται το Δημαρχείο), παλάτι Πίττι ανάκτορο Μεδίκων (πινακοθήκη), Μπαρτζέλο (μουσείο) κ. α. Η λαμπρή άνθιση της πόλης άρχισε το 14ο αιώνα με την Αναγέννηση, που έχει τις ρίζες της στη Φλωρεντία. Έχουμε άνθιση της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της θρησκείας και της πολιτικής επιστήμης. Η πόλη πλούτισε με πολυάριθμα έργα τέχνης και αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.
      Στην πόλη έζησαν και δημιούργησαν τα σημαντικότερα έργα τέχνης οι καλλιτέχνες, Λορέντζο ντα Βίτσι, Μιχαήλ Άγγελος, Βερόκκιο, Ντονατέλο, Δάντης, οι επιστήμονες Γαλιλαίος, Μακιαβέλι, ο εξερευνητής Αμέρικο Βεσπούτσι κ. ά. Μείναμε κατάπληκτοι από την επίσκεψη μας στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των λουλουδιών (Σάντα Μαρία ντελ φιόρε) στην πλατεία Τουόμο με το θαυμαστό τρούλο του Μρουνελέσκι. Ο ναός είναι τεράστιος, κτίζονταν 140 χρόνια τον 13ο και 14ο αιώνα. Δίπλα από το ναό είναι το κωδωνοστάσιο και μετά το βαπτιστήριο. Επίσης πολύ μας εντυπωσίασε το μοναστήρι Σάντα Κρόσε Γοτθικού ρυθμού, κτίστηκε το 1294 με μαρμάρινη πρόσοψη. Το παραπάνω μοναστήρι θεωρείται το πάνθεο της Ιταλίας, γιατί μέσα στο δάπεδο του ναού φιλοξενούνται οι τάφοι, των Μιχαήλ Άγγελου, Γαλιλαίου, Μακιαβέλλι, Γκριμπέτι, Λεονάρδο ντα Βίτσι, Μπρούνι, Βιττόριο Αλφιέρι, Ροσίνι κ. ά. Στον περίβολο του ναού φιγουράρει το άγαλμα του Δάντη και δίπλα ο αετός το σύμβολο της μοναρχίας. 
     Γευματίσαμε στη βασιλική τραπεζαρία στο παλάτι Strozzi με όλη την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια. Το παλάτι βρίσκονταν σε αρίστη κατάσταση, τοιχογραφίες κοσμούσαν όλους τους τοίχους και διατηρείται η παλιά βασιλική επίπλωση. Τον καφέ μας τον ήπιαμε στο βασιλικό σαλόνι και η εμπειρία μας ήταν μοναδική. Εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική δομή της πόλης με τα κλασικά αρχοντικά. Οι δρόμοι στην παλιά πόλη είναι πλακόστρωτοι και στους στενούς δρόμους κυκλοφορούσαν πολύ μικρά λεωφορεία με ηλεκτρική κίνηση. Το Ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESKO.
      Με το λιόγερμα βρεθήκαμε στη μεγάλη πλατεία του Γαλιλαίου, που βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο και την οποία κοσμεί το χάλκινο άγαλμα του. Από εκεί ψηλά η Φλωρεντία ήταν φαντασμαγορική με τις κεραμοσκεπές, το πολύ πράσινο και τον ποταμό Άρνο με τις πέτρινες τοξωτές γέφυρες. Ο πυρπολημένος ήλιος είχε ήδη ροδίσει και μας αποχαιρετούσε. Το φθινοπωρινό αυτό ηλιοβασίλεμα ήταν η αποθέωση μιας μεστής ημέρας με αναμνήσεις που αποκομίσαμε. Η Φλωρεντία είναι τουριστική πόλη και δέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες.- Πηγές: Βικιπαίδεια Φλωρεντία. Φωτογραφίες Δακανάλης Μανώλης και διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου