Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

ΛΑΓΟΥ-ΚΑΡΦΙ-ΟΝΗΣΙΜΟΣ-ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ

        ΛΑΓΟΥ-ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΝΗΣΙΜΟΥ-ΚΑΡΦΙ-ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ        

      Το οροπέδιο του Λασιθίου είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης, φημίζεται για τους ανεμόμυλους τις δεκαετίας του 1950-60 και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ευρώπης. Υπήρχαν πάνω από 10.000 ανεμόμυλοι, που κάλυπταν τις ανάγκες του οροπεδίου, σήμερα λειτουργούν πολύ λίγοι. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Δήμο Οροπεδίου υλοποιούν  πρόγραμμα, με επίκεντρο την ανάπτυξη ενεργειακών ανεμόμυλων Λασιθιώτικου τύπου παραγωγής ρεύματος. 

       Στις 4-12-2022 οι ορειβατικοί Σύλλογοι Αγίου Νικολάου, Μοιρών, Ρεθύμνου και μεμονωμένοι ορειβάτες- σες από άλλους συλλόγους συνολικά 58  άτομα. Πραγματοποιήσαμε από κοινού ορειβασία με εκκίνηση το μικρό χωριό Λαγού (υψ830μ) του Οροπεδίου Λασιθίου. Με  δυτική πορεία ακολουθήσαμε ένα  παμπάλαιο μονοπάτι με καλντερίμι μέσα σε πυκνό πρινόδασος. Βαδίζοντας κάτω από το πέπλο πυκνής ομίχλης και θερμοκρασία κάτω των 10 βαθμών κελσίου, φθάσαμε στην κορφή Καρφί. Είναι ένα βραχώδες ύψωμα (υψ1141μ) το οποίο δεσπόζει της περιοχής και κατά την αρχαιότητα υπήρχε Ιερό Κορφής.

       Η περιοχή δυτικά του οροπεδίου Λασιθίου κατοικήθηκε από τους Μινωίτες-Ετεοκρήτες μετά την κάθοδο των Δωριέων στην Κρήτη, που συντελέστηκε στα τέλη του  12ο πχ αι. Η Αγγλική αρχαιολογική Σχολή το 1930 υπό την εποπτεία  του αρχαιολόγου  John D. Pehdiebury (Πελτέμπουρη), πραγματοποίησε ανασκαφές, από τις οποίες βρέθηκαν ερείπια αρχαίου μινωικού οικισμού, ανθρωπόμορφα, ζωόμορφα ειδώλια και προσφορές λατρευτών. Η ύδρευση των κατοίκων του αρχαίου οικισμού γίνονταν από την  «Πηγή των Αετών»  ή Βιτζιλόβρυση, η οποία υπάρχει μέχρι των ημερών μας και ξεδιψάζει κάθε διερχόμενο.

      Η παραπάνω πηγή είναι περίτεχνα φτιαγμένη ως ενθύμιο της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής υπό την εποπτεία του Πελτέμπουρη. Χαμηλά σε μια πέτρα είναι σκαλισμένα τα ονόματα που βοήθησαν στην κατασκευή της:

                   Δ. ΡΟΜΠΕΡΣΟΝ ΜΕ ΣΥΝΕΓΡΑΨΕ.  Ε. ΓΚΙΛΛ .

                   ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕ.  Μ.Π.Γ. ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ

                   Π. Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΜΕ ΚΤΙΣΑΝΕ.  ΙΟΥΝΙΟΣ 1939.

    Ο αρχαιολόγος Πελτέμπουρη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκπαιδεύτηκε και  εργάστηκε στην Κρήτη για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας. Κατά τη μάχη της Κρήτης το 1941 έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Ηράκλειο εναντίο των Γερμανών.   

     Η πορεία συνεχίστηκε προς το οροπέδιο του (Ο) Νήσιμου (υψ890μ),  που οφείλει το όνομα στο μαθητή του Αποστόλου Παύλου Ονήσιμο. Το  οροπέδιο είναι σχετικά μεγάλο  και το σπέρνουν  κυρίως οι βοσκοί. Στο μεταξύ ο καιρός βελτιώθηκε και η ομίχλη έφυγε.  Εκεί συναντήσαμε το ξωκλήσι  της Αγίας Αριάδνης, η οποία έζησε επί των Ρωμαίων βασιλέων Αδριανού και Αντωνίου (117-139 μΧ).

     Στο οροπέδιο διαχωριστήκαμε και μια μικρή ομάδα περίπου 17 ορειβάτες-σες πήρε την ανηφόρα για την κορφή της Σελένας (υψ 1557μ), πλην όμως το βουνό εγγύς της κορφής καλύπτονταν με πυκνή ομίχλη και  οι περισσότεροι κατέβηκαν στο χωριό Τζερμιάδο και μόλις πέντε ανέβηκαν στην κορφή.

    Οι υπόλοιποι ορειβάτες ακολουθήσαμε ένα τσιμεντόδρομο, ανεβήκαμε σε μια κορφή, όπου φιγουράρει μεγάλη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Από εκεί η θέα προς το οροπέδιο του Λασιθίου ήταν πανοραμική. Ένα πολύ παλιό μονοπάτι που δεν περπατείται πολύ, μας οδήγησε στο μεγαλύτερο χωριό του οροπεδίου Τζερμιάδο.

     Διανύσαμε περίπου 8 χιλιόμετρα και μας πήρε συνολικά  4 ώρες πορείας.-

                                                      Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

(Πηγές: Βιβλίο  ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ Αριθ. 10  του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης 2007, σελίδες 51

                 και 73. Εκδόσεις  εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

                Βικιπαίδεια Δωριείς. Pezopis.blog spot.com  Λουκάκης Ανδρέας).


Το μονοπάτι από καλντερίμι 


Μέσα στο πρινόδασος


Μικρή στάση.

Προ Καρφί

Πυκνή ομίχλη 

Λίγη ξεκούραση

Στο καρφί με πυκνή ομίχλη.

Πολύ κρύο και ομίχλη. 

Αρχαιότητες

Λίγη ξεκούραση

Έτοιμοι για αναχώρηση, 


Κέρασμα.

Ακολουθούμε το Ε4

Πίνακας Ζωγραφικής

Προς Ονήσιμο. 

Οροπέδιο Ονήσιμου.



Εκκλησάκι της Αγίας Αριάδνης

Με φόντο το εκκλησάκι.

Οροπέδιο Ονήσιμου 

Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

Ομαδική φωτογραφία.

Τζερμιάδο

Καλή όρξη.

Καλή όρεξη.

Πηγή Βυτζιλόβρυση στο Καρφί.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου