Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ-ΣΠΗΛΙ

                              ΥΔΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ

                                  Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη

     Από το οροπέδιο Γιούς Κάμπος του όρους Κέντρος (υψ750μ) σχηματίζεται  το φαράγγι της Αγίας Φωτιάς, το οποίο καταλήγει σε υψόμετρο 500 μέτρων σε μια πηγή, η οποία βρίσκεται στο δρόμο Σπηλίου Αγίας Γαλήνης  του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Μέσα στο φαράγγι σχηματίζονται αλλεπάλληλοι μικροί καταρράχτες και το καθιστούν πολύ εντυπωσιακό.

    Νότια του δρόμου σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων υπάρχει μια υδρογέφυρα  πάνω σε  οκτώ συνεχόμενα  πέτρινα τοξωτά γεφύρια, η οποία μετέφερε το νερό στο πηγάδι του νερόμυλου. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου υπάρχουν αρκετοί νερόμυλοι, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της υπαίθρου σε παλαιότερες εποχές από την εποχή της Ενετοκρατίας. Εγκαταλείφτηκαν πριν από πολλές δεκαετίες και αφέθησαν στη φθορά του αδηφάγου χρόνου.

    Ο νερόμυλος όμως της Αγίας Φωτιάς είναι το ποιο αντιπροσωπευτικό μνημείο του είδους του και βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση. Κατά τη γνώμη μας  είναι ένα διατηρητέο μνημείο της  Πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

    Επίσκεψη στο μνημείο 7-5-2023. Φωτογραφίες Μανόλης Δακανάλης.-

Πηγές:  Ηλεκτρονική εφημερίδα Ρέθεμνος  22-2-2013.








                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου